Appeltaart met abrikozenconfituur

Wat doe je als... je na 2 weken vakantie terug thuiskomt en merkt dat je nog een hoop appels in de koelkast hebt liggen? Iets bakken met appels natuurlijk! Zoals deze appeltaart met abrikozenconfituur.

We hebben het net iets te dikwijls voor dat we overmoedig appels inslaan die dan onderaan in de groentenlade van de koelkast verdwijnen om, enige tijd later, weer herontdekt te worden. Die "enige tijd later" is vaak de tijd dat de appels nodig hebben om lekker melig te worden. En van melige appels worden wij niet vrolijk. Maar wél als je ze kan verwerken in een heerlijk gebak natuurlijk! Op deze blog vind je al enkele wat-doe-ik-met-melige-appels-receptjes, zoals de Appelflappen , de Appel crumble muffins of voor onze lactose-intolerante vrienden de Cake met appelmoes en met het recept van deze Appeltaart met abrikozenconfituur beschik je over nog een extra keuze! Ik zou je bijna een krat melige appels toewensen 😉 .

Appeltaart
Appeltaart

Algemeen

  • Bereidingstijd: 10 min voorbereiding + 30min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mixer
  • Mengkom
  • Vork
  • optioneel: Citruspers

Ingrediënten

  • 3 appels
  • 4 eieren
  • 1,5 dl plantaardige olie (maïsolie of zonnebloemolie)
  • 80 g abrikozenconfituur
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 citroen
  • 220 g witte suiker
  • 380 g zelfrijzend bakmeel

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet de springvorm in met boter en bestuif de bodem en de kantjes met bloem.
  3. Schil de appels en snij ze in partjes (6 stukken per appel). Kerf, met een vork, de bolle kant van de appelstukjes in. Pers een halve citroen uit over de appelstukjes. Zet opzij. 
  4. Klop de eieren los en voeg er de suiker, de vanillesuiker en de olie aan toe. Mix tot je een schuimig beslag krijgt.
  5. Zeef de bloem en voeg deze bij het suikermengsel. Mix verder (op een lage stand) tot de bloem volledig is opgenomen.
  6. Stort het beslag in de springvorm en duw de appelstukjes in het deeg. Zorg ervoor dat je er nog hebt die zichtbaar blijven (zie foto).
  7. Bak de taart gedurende 25-30 min. 
  8. Van zodra de taart uit de oven komt, verwarm je de abrikozenconfituur (bv. in de microgolfoven). Bestrijk er de bovenkant van de taart mee.
  9. De taart is het lekkerst als ze nog een beetje lauw is.

Bron: Geïnspireerd op het recept van de Warme Appeltaart van Libelle Lekker.