De voornaamste reden waarom ik deze taart wou maken was eigenlijk gewoon omdat hij er zo mooi uitzag… Ik werd deze keer verleid door het uiterlijke eerder dan door het innerlijke 😉 . Maar deze bloedappelsiencake met kardemom ziet er niet alleen fijn en roze uit, ze is dan nog eens overheerlijk!

Bloedappelsiencake met kardemom

Bloedappelsien in een cake, het klonk me wat gek, maar toen ik mijn neus in de kardemom stak dacht ik ‘mmm dat kan wel wat worden’. Dus haalde ik alle ingrediënten in huis en ging aan de slag. Gemakkelijk als een cake hoort te zijn, is het bij deze bloedappelsiencake helemaal niet anders.

Bloedappelsiencake met kardemom

De enige uitdaging!? Wachten tot de cake voldoende was afgekoeld om er het glazuur over te smeren en dus ook wachten om een stukje te proeven (argh iets met geduld en schone deugd zeker?). Zelfs de kinderen waren er verzot op! Dit is zeker en vast een recept dat ik nog ga maken. Zo’n cake die er mooi verfijnd uitziet met een verrassend lekkere frisse smaak. Ik klasseer hem alvast bij mijn top-receptjes.

Tip: Ben je wel te vinden voor een cake met een frisse toets? Bekijk dan zeker ook mijn recept van de Kokos Limoencake.

Algemeen

  • Bereidingstijd: 25 min bereidingstijd, +/-30 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Benodigdheden

  • Mengkommen (2)
  • Mixer
  • Weegschaal
  • Citruspers
  • Springvorm van +/- 24cm diameter
  • Bakpapier

Ingrediënten

Voor de Cake
  • 120 g boter (kamertemperatuur)
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 100 g bruine suiker
  • 1 bloedappelsien (zeste + sap)
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 250 g zure room
  • 200 g bloem (patisseriebloem)
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl natriumbicarbonaat
  • ½ tl kardemom (poeder)
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ tl zout
Voor het glazuur
  • 170 g poedersuiker
  • 3 el bloedappelsiensap (deze komt normaal van dezelfde bloedappelsien als hierboven)

Instructies

Voor de cake
  1. Vet de springvorm in met boter en knip een cirkel bakpapier uit ter grootte van de bodem (je kan dit aftekenen met een potlood), leg deze op de bodem van de bakvorm en knip vervolgens ook stroken uit die je dan aan de binnenkant op de wanden kleeft (ik werk graag op deze manier omdat je taart dan heel zeker onbeschadigd blijft als je hem uit de vorm haalt).
  2. Verwarm de oven voor op 175°C.
  3. Doe de boter samen de zeste van 1 bloedappelsien en de 2 suikers bij elkaar in een mengkom en meng gedurende +/- 5 min.
  4. Voeg er vervolgens 1 voor 1 de eieren aan toe terwijl je na elk ei goed mixt.
  5. Pers de bloedappelsien en doe 1,5 el sap bij het beslag alsook het vanille extract.
  6. Neem een andere mengkom en voeg hier alle droge ingrediënten aan toe: bloem, bakpoeder, natriumbicarbonaat, kardemom, kaneel en zout. Meng met een lepel.
  7. Voeg nu 1/3de van het bloemmengsel bij de boter en mix. Voeg de helft van de zure room toe en mix verder. Ga verder met 1/3de van de bloem en dan weer de andere helft van de zure room. Eindig met de bloem en mix tot een glad beslag.
  8. Doe het beslag in de springvorm en bak gedurende 30 min in de voorverwarmde oven (of langer, afhankelijk van je oven, prik er voor de zekerheid eens in om te kijken of de cake genoeg gebakken is).
  9. Haal de cake uit de oven en laat eerst 15 min afkoelen alvorens hem uit de springvorm te halen. Draai hem om op een rooster en haal het onderste bakpapier eraf. Laat volledig afkoelen.
Voor het glazuur
  1. Doe de poedersuiker in een kommetje en giet er 3 el sap van de reeds geperste bloedappelsien bij.
  2. Meng met een lepel tot je een glad glazuur krijgt.
  3. Giet het glazuur op de afgekoelde cake en strijk glad met een mes (het glazuur mag wat over de randen drippen).
  4. Laat het glazuur wat uitharden.
  5. Smakelijk!

Bron: Recept van Blood Orange Cardamom cake van ‘The Sweet and Simple Kitchen’