Deze brownies met gezouten karamel bevatten minder suiker (enkel in de chocolade) en zijn AB NOR MAAL lekker! Deze moet je echt maken… de combinatie van de heerlijk smeuïge brownie, de pecannoten en dan die gezouten karamel erover… moet ik eigenlijk nog meer zeggen? Allen aan de bak!

Brownie met gezouten karamel

Dat dit wel eens het beste brownie recept zou kunnen zijn dat je ooit probeerde, is zéér waarschijnlijk 🙂 (al zeg ik het zelf), en no worries ivm die gezouten karamel, die maak je echt heel eenvoudig zelf. Vind je het toch een gedoe? Dan kan je hem ook perfect zonder gezouten karamel maken. Wedden dat hij nog steeds onweerstaanbaar is?

Brownies met gezouten karamel

Enkele tips voor het maken van de brownie

  • Baktijd: ik vind persoonlijk dat je een brownie best niet overbakt. Een droge brownie is geen brownie… dus als je wil controleren of hij voldoende gebakken is, mag er best nog wat aan je prikker blijven kleven als je hem eruit haalt. Niet te veel ook niet, maar hij mag er nog een beetje kleverig uitkomen. Begin bij voorkeur met 20 min… is het beslag nog te lopend, bak hem dan nog 5 min verder.
  • Gezouten karamel: deze kan je ook kant en klaar kopen in een speciaalzaak. Maar wist je dat hij heel makkelijk suikervrij gemaakt kan worden? Volg het recept hier op mijn blog. Gebruik Zùsto als suikervervanger (in dezelfde hoeveelheid als de gewone suiker).
  • 1 op 1 suikervervanger: dit is een suikervervanger die dezelfde zoetkracht heeft als kristalsuiker. Dus 100 g suikervervanger = 100 g witte suiker (qua zoetkracht). Die zoetkracht vind je terug op de verpakking. Je hoeft uiteraard helemaal geen suikervervanger te gebruikten , je kan deze ook prima door echte suiker vervangen. De voedingswaarden die onder het recept staan vermeld, houden echter wel rekening met dat je de brownie met een suikervervanger maakt.
  • Vloeibare margarine : dat is margarine in een knijpfles (geschikt voor bakken en braden). Handig te doseren, maar het bevat ook beduidend minder verzadigde vetten dan harde margarine of boter. Een beter alternatief dus!
Brownies met gezouten karamel

Brownies met gezouten karamel

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Amerikaans
Porties 16 porties
calorieën 227 kcal

Equipment

  • 1 vierkant bakblik +/- 20 op 20 cm
  • bakpapier
  • Steelpannetje voor de gezouten karamel
  • Zeefje voor de gezouten karamel
  • 2 Mengkommen

Ingrediënten
  

Voor de gezouten karamel

  • 100 g 1 op 1 suikervervanger (gebruik bij voorkeur Zùsto, dat werkt het gemakkelijkst) of gebruik witte kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 45 g harde margarine of boter
  • 65 ml volle room
  • snuf zout naar smaak

Voor de brownie

  • 200 g pure chocolade in stukjes of gebruik callets
  • 125 g 1 op 1 suikervervanger of gebruik witte suiker
  • 3 eieren
  • 150 g vloeibare margarine dat is margarine in een knijpfles (je kan ook boter gebruiken die je even laat smelten)
  • 75 g bloem
  • 50 g amandelmeel
  • 100 g pecannoten grof gehakt
  • 100 g gezouten karamel zie recept hierboven

Instructies
 

Voor de gezouten karamel

  • Je kan de gezouten karamel gemakkelijk al enkele dagen op voorhad maken. Deze bewaar je in een afgesloten potje in de koelkast. Door de koude zal de karamel wat harder worden. Om hem weer wat vloeibaar te krijgen, warm je hem even kort op in de magnetron (20 s op 400 W). Roer er dan door met een lepeltje.
  • zie instructies https://www.tartesyaya.be/taarten/salted-caramel/

Voor de brownie

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakvorm met bakpapier. 
  • Hak de chocolade in kleine stukjes en smelt deze op een lage stand in de microgolfoven (600w) met intervallen van 30s. Wanneer bijna alle stukjes gesmolten zijn, blijf je roeren tot ook de laatste stukjes helemaal weggesmolten zijn en je een gladde chocoladesaus krijgt.
  • Neem een mengkom en mix de eieren met de suiker(vervanger) tot deze witschuimig worden. Doe er vervolgende de vloeibare margarine bij en mix verder. 
  • Voeg de bloem en amandelmeel toe. En doe er tenslotee de gesmolten chocolade bij. Mix tot een glad beslag. 
  • Hak de noten grof (met een groot keukenmes is dit het makkelijkst). Doe de noten bij het beslag en roer alles goed om.
  • Giet het beslag in de met bakpapier beklede bakvorm. Bak de brownie gedurende 20 à 25 min in de voorverwarmde oven.
  • Laat de brownie (half) afkoelen alvorens er de gezouten karamel over te gieten. Strijk de karamel over de bovenkant van de brownie. Laat eventueel verder afkoelen in de koelkast als het snel moet gaan. Werk af met wat grof zeezout als je een extra zoute smaak wil toevoegen. 

Notities

Voor een stuk van 50 g met suikervervanger (of per 100 g)
Koolhydraten: 9,5 g (19g)
Kcal: 227 (545)
Vetten: 17,9 g (35,8 g)
Verz. vetten: 4,7 g (9,4 g)
Eiwit: 3,5 g (7 g)
Vezels: 3,7 g (7,3 g)
Trefwoord brownie, brownies, gezouten karamel, karamel