Brownies met zwarte bonen? Ieuw of (ben)Ieuw(d)? 🙂 Het klinkt heel erg gek, ik geef het toe. Misschien zelfs wat wansmakelijk als ik heel eerlijk ben, maaaaaar, het recept zou hier uiteraard geen plaatsje krijgen moest het niet lekker zijn!
Het idee voor het recept van deze Brownies met zwarte bonen, kwam er puur bij toeval. Ik wou een pastasalade maken met oa zwarte olijven en opende een blik, euh… zwarte bonen. Ik wist niet eens dat ik zwarte bonen in huis had!? En ik kan je verzekeren dat die echt verdomd hard lijken op zwarte olijven… (of toch zolang ze in blik zitten). Zo zonde, want ik had helemaal geen idee van wat ik met die zwarte bonen aan moest! Dus struinde ik het internet af en zag dat brownies wel een optie waren. Ik ging aan de slag! Eerst wou ik er vegan brownies van maken, maar toen ik wat ingrediënten bijeen klutste, was het beslag echt heel droog. Omdat ik het vetgehalte ook niet wou doen oplopen, voegde ik er dan uiteindelijk toch 2 eitjes aan toe. Het beslag bleef wat te droog naar mijn goesting, dus deed ik er uiteindelijk nog een 50 ml warm water bij. Warm water zorgt er ook voor dat de smaak van cacao net nog beter tot zijn recht komt. Win win in dit recept dus!
Toch niet zo’n fan van vreemde ingrediënten in brownie recepten? 🙂 Dan heb ik er ook wat ‘klassiekere’ hier op mijn blog staan.
- Tahin Brownies
- Of de koolhydraatarme brownie muffins (ook wel met een ingrediënt dat je niet meteen zou verwachten)
- Of ga voor een klassieke brownie zonder vreemde toestanden 🙂
Brownies met zwarte bonen
Equipment
- Vierkante brownie schotel
- Blender
- bakpapier
Ingrediënten
- 100 g havermout (of havervlokken)
- 1 blik zwarte bonen (400 g)
- 80 g pindakaas
- 120 g 1 op 1 suikervervanger of witte kristalsuiker
- 30 g cacaopoeder
- snufje zout
- 2 eieren
- 50 ml warm water
- 60 g pure chocolade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Doe de havermout in een blender en blend tot meel.
- Spoel de bonen onder koud water en doe deze bij de havermout. Voeg er de pindakaas, de suikervervanger, het cacaopoeder en het snufje zout aan toe. Blend deze massa al eens fijn.
- Voeg er de eieren en het warm water aan toe en blend verder tot een glad beslag.
- Bekleed het bakblik met bakpapier en stort er het beslag in uit.
- Strooi er de chocoladestukjes over en strijk glad met de achterkant van een lepel (zodat de chocolade wat in het beslag wegzinkt).
- Bak de brownie gedurende 13 à 15 min in de oven.