Ben je op zoek naar een heerlijk smeuïge frisse cake? Waar je onmiddellijk een zomergevoel bij krijgt? I got you covered! Deze frambozen citroencake heeft het he-le-maal! Ik ben er razend enthousiast over want dit wordt alvast mijn zomer-favoriet (en het is nog niet eens zomer, aha!).

Zoals jullie weten ga ik altijd op zoek naar een manier om slim koolhydraten en vetten te combineren. Ik verlaagde de koolhydraten in deze frambozen citroencake door een deel amandelmeel toe te voegen, niet té veel, want ik wou niet de luchtige structuur van de cake verliezen. Als vetstof koos ik voor zonnebloemolie, ook niet teveel want het amandelmeel zorgt al voor wat vetstof en maakt ook dat de cake minder snel uitdroogt.

Als ik het zo lees lijkt het wel of ik dit recept van de frambozen citroencake wel overwogen heb 🙂 wat dus eigelijk helemaal niet het geval was. Het moest een frambozencake worden, dat stond vast. En ik bedacht me last-minute dat wat citroen erbij ook niet slecht kon zijn. Ik flanste de ingrediënten bijeen en had in de verste verte niet kunnen dromen dat het resultaat zo over-heerlijk zou zijn.

Frambozencake

Je kan deze cake bakken in een rechthoekige bakvorm (zoals ik deed) of kiezen voor een standaard langwerpige cakevorm. In welke vorm dan ook, dit recept wil je niet missen!

Ook zo’n frambozen-liefhebber als ik? Bekijk dan zeker mijn recente Pistache frambozenmoussetaart , de witte chocolademousse met frambozencoulis , of de frambozen creamcheese taart.

Frambozencake

Frambozen citroencake

Moeilijkheidsgraad = gemakkelijk
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 40 min
Gang Nagerecht
Porties 10
calorieën 160 kcal

Equipment

  • Rechthoekige bakvorm of langwerpige cakevorm
  • bakpapier

Ingrediënten
  

  • 3 eieren
  • 130 g witte suiker
  • 125 g zonnebloemolie gram en geen ml!
  • 1 tl vanille extract
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g amandelmeel
  • Zeste van 1 citroen
  • 2 el citroensap
  • 130 g frambozen verse of diepgevroren
  • amandelschaafsel voor de afwerking

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Mix de eieren met de witte suiker tot een schuimig beslag. Doe er de zonnebloem olie en het vanille extract bij en mix verder.
  • Meng het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel apart in een mengkom en doe deze bij de rest van het beslag. Mix tot een glad beslag. Doe er de zeste van de citroen bij en 2 eetlepels citroensap.
  • Schep voorzichtig de diepgevroren frambozen onder het beslag. Stort het beslag in een rechthoekige bakvorm en werk de bovenkant af met het amandelschaafsel.
  • Bak op 180°C gedurende +/- 25 min. Prik er eens in om te controleren of de cake voldoende gebakken is.

Notities

Per portie van 40 g cake
Koolhydraten = 12 g
Kcal = 160
Vetten = 10,8 g
Verz.vetten = 1,2
Eiwit = 2,9 g
Vezels = 0,9 g