Ok ik moet even iets duidelijk stellen hier. Ooit zei ik geen fan te zijn van bananenbrood… Wel daar is officieel voorgoed een einde aan gekomen dankzij deze uitvinding: Het Frangipane bananenbrood. Echt, je hebt nog nooit zoiets lekkers gegeten 🙂 . Moest ik met het idee spelen voor een 3de boek (maar dat is niet het geval 😉 ) dan had ik dit recept achter de hand gehouden en niet hier gepubliceerd want dit is echt damnnnn good!

Frangipane bananenbrood

Het maken van dit Frangipane bananenbrood is echt niet moeilijk. Je moet eerst het bananen-beslag maken, erna maak je het frangipane beslag en dan stel je de cake samen door afwisselend bananen en frangipane beslag in de vorm te gieten. Even een kleine swirl in geven met een lepel en hop de oven in.

Frangipane bananenbrood

Er komt bijna geen vetstof aan te pas, enkel voor het frangipane gedeelte. Je kan dit frangipane bananenbrood ook heel eenvoudig lactosevrij maken door de melk te vervangen door een lactosevrije variant (ik opteer dan graag voor suikervrije amandelmelk) en voor de margarine neem je dan een plantaardig exemplaar.

Heb jij wel bananen maar zijn ze nog niet ‘rijp’ genoeg? Ik heb een truukje om de bananen snel te laten rijpen, bekijk het filmpje hier.

Op zoek naar meer banaan-inspiratie ? Bekijk dan de volgende recepten hier op mijn blog:

Frangipane bananenbrood

Frangipane bananenbrood

Moeilijksheidgraad: makkelijk
Lactosevrij
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 16 porties
calorieën 137 kcal

Equipment

  • 1 Langwerpige cakevorm
  • 2 Mengkommen

Ingrediënten
  

Voor het bananenbeslag

  • 2 bananen = 200 g
  • 1 ei
  • 120 g halfvolle melk of plantaardige melk indien je lactose-intolerant bent.
  • 100 g havermeel of gebruik havervlokken die je tot meel maalt
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g 1 op 1 suikervervanger
  • 1 tl vanille extract

Voor de frangipane

  • 50 g harde (plantaardige) margarine of boter
  • 2 eieren
  • 100 g amandelmeel
  • 50 g 1 op 1 suikervervanger
  • 1 tl vanille extract
  • handvol amandelschilfers optioneel

Instructies
 

Voor het bananenbeslag

  • Plet de bananen met een vork tot moes.
  • Doe ze in een mengkom en klop er het ei onder.
  • Voeg er de melk aan toe en erna doe je er ook nog het havermeel en het zelfrijzend bakmeel bij. Klop verder of roer verder met een spatel.
  • Ten slotte voeg je her de suikervervanger en het vanille extract nog aan toe. Zet aan de kant terwijl je het frangipane beslag maakt.

Frangipane beslag

  • Warm de oven voor op 180°C. Vet de langwerpige cakevorm in met margarine en bestuif overvloedig met bloem. Zet aan de kant.
  • In een aparte mengkom klop je de margarine mals. Voeg er 1 voor 1 de eitjes aan toe en mix verder.
  • Weeg het amandelmeel af in een aparte kom en doe hier ook de suikervervanger bij. Voeg dit nu toe bij het ei-mengsel en mix verder tot het beslag wat bleker begint te worden (+/- 5 min).
  • Als laatste doe je er nog het vanille extract bij en mix nog kort verder.
  • Stort ongeveer de helft van het bananenbeslag in de bakvorm en lepel daar over de helft van het frangipanebeslag. Voeg erna de rest van het bananenbeslag erover en opnieuw lepel je de rest van het frangipanebeslag erover. Maak met je lepel een 'swirl' in het beslag. Werk de bovenkant af met een handje geschaafde amandelen.
  • Bak het bananenbrood gedurende 30 – 35 min in de voorverwarmde oven. Controleer met een cakeprikker of het brood genoeg gebakken is.

Notities

Per stuk van 50 g (of per 100 g)
Koolhydraten: 11,5 g (23,0 g)
Kcal: 137 (274)
Vetten: 7,2 g (14,3 g)
Verz. vetten: 3,3 g (1,6 g)
Eiwit:4,1 g (8,3 g)
Vezels: 2,4 g (4,9 g)
Trefwoord bananenbrood, bananencake, Frangipane