Deze gemarmerde cake heeft misschien een bizar kleurtje, maar dat is volledig te wijten aan het feit dat het hier gaat om een gemarmerde matcha cake! Ik hoor je al denken, matcha wa(t)!? Matcha is een japanse groene thee. Worden de gedroogde theeblaadjes gemalen dan krijg je dus matcha poeder (hetgeen ik gebruikte in deze cake).

Matcha zou boordevol goeds zitten! Ik som het even op (en kies zelf uit wat je graag gelooft :)): het zit boordevol antioxidanten, het werkt ontstekingsremmend, heeft een kalmerend effect en het zou een boost geven aan je metabolisme. Of ikzelf zo ontzettend kalm werd van het eten van de cake en de dag nadien 1kg minder woog… dat zou gelogen zijn 🙂 , maar dat ze overheerlijk was, dat staat buiten kijf!

Matcha Cake

Je vraagt je misschien af waar je dit goedje (matchapoeder) nu koopt? Google het even, is mijn allerbeste tip. Ik kocht hem hier.

Matcha Cake

Gemarmerde Matcha Cake

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Tussendoortje
Porties 15 stukken
calorieën 185 kcal

Equipment

  • 1 Langwerpige cakevorm
  • 2 Mengkommen

Ingrediënten
  

  • 250 g vloeibare margarine
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 250 g zelfrijzende bakmeel
  • 200 g 1 op 1 suikervervanger of gewone witte suiker
  • snufje zout
  • 6 el melk (amandelmelk of gewone halfvolle melk)
  • 10 g matcha poeder

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet de cakevorm in met margarine. Bestuif overvloedig met bloem. Zet opzij.
  • Mix de margarine samen met de eieren en het vanille extract.
  • In een aparte mengkom voeg je het zelfrijzende bakmeel samen met de suikervervanger (of de echte suiker). Doe er het zout bij en roer de droge ingrediënten door elkaar met een lepel.
  • Schep lepel voor lepel het bloemmengsel bij het ei-mengsel terwijl je blijft mixen. Voeg op het einde de melk toe. Mix verder tot een glad beslag.
  • Doe 1/3de van het beslag in een aparte mengkom en voeg hier het Matcha poeder aan toe. Mix tot een glad beslag.
  • Schep hoopjes van het matcha beslag op het andere beslag en roer met een lepel 3 keer het beslag om (niet meer! anders heb je geen gemarmerd effect).
  • Stort het beslag in de cakevorm en bak gedurende +/- 45 minuten in de voorverwarmde oven. Prik er met een cakeprikker of satéstokje in om te controleren of de cake voldoende gebakken is.
    Tip: wordt de cake te donker bovenaan maar is hij nog nat binnenin? Dek dan af met aluminiumfolie terwijl je hem verder laat bakken.

Notities

Voor een stuk cake van 50g (met suikervervanger ipv suiker)
Koolhydraten: 11,2 g
Kcal: 185 
Vet: 12,8 g
Verz Vet: 1,8 g
Eiwit: 3,3 g
Vezels: 2,6 g
 
Trefwoord cake, matcha