Gemarmerde pompoencake
Het pompoenseizoen is nog niet over, toch? Voor mij alleszins nog niet! Nadat ik vorige keer de pompoenmousse taart maakte, had ik de (pompoen)smaak te pakken! Voor deze taart gebruikte ik één middelgrote pompoen die ik op doodéénvoudige manier pureerde. Hoe je dat doet, vind je hier. Aangezien ik nog heel wat pompoenpuree over had, moest ik daar uiteraard iets anders mee maken. Dat 'anders' werd een gemarmerde pompoencake, ziehier het resultaat...
Ziet deze cake er niet heerlijk smeuïg uit!? Want dat is ie! En dat vleugje cacao maakt hem he-le-maal af! Ik pimpte de cake door hem in een bundtcake vorm te bakken en af te werken met poedersuiker er bovenop. Ik zou zelfs durven zeggen dat hij er feestelijk uitziet!
Algemeen
- Bereidingstijd: 20 min bereidingstijd + 50 min bakken
- Moeilijkheidsgraad: ♣
- Vinden van ingrediënten: ♣ ♣
Benodigdheden
- Mengkommen (2)
- Garde of mixer
- Weegschaal
- Bundtcake vorm ofwel een rechthoekige bakvorm (maar dan heb je mogelijk teveel beslag, zelf niet getest 😉 )
Ingrediënten
Voor de cake
- 240 ml zonnebloemolie
- 215 g witte suiker
- 235 g lichtbruine suiker
- 3 eieren
- 425 g pompoenpuree (hoe je dit op 123 maakt zie je hier)
- 185 g zure room
- 1½ tl vanille extract
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 2 tl pumpkin spice kruiden (indien je deze niet vindt, kan je ze makkelijk samenstellen op deze manier)
- 2 el (+/-20g) cacaopoeder
- 1 tl kaneel
Voor de afwerking
- Poedersuiker (naar smaak)
Instructies
Voor de cake
- Boter je bundtcake vorm overvloedig in en bestrooi (ook overvloedig) met bloem. Er mag geen kantje onbenut gelaten worden! (anders krijg je de cake niet goed uit de vorm).
- Warm de oven voor op 180°C.
- In een grote mengkom voeg je volgende ingrediënten samen toe: Zonnebloemolie, witte suiker, bruine suiker en de eieren. Klop met een garde de ingrediënten goed door elkaar.
- Voeg er de pompoenpuree, het vanille extract en de zure room aan toe. Meng verder.
- In een andere mengkom doe je het zelfrijzend bakmeel en de pumpkin spice kruiden.
- Voeg nu geleidelijk het bakmeel bij de natte ingrediënten en klop of mix tot je een glad beslag krijgt.
- Giet nu 1/3de van het beslag over in een andere mengkom en voeg hier het cacaopoeder en de kaneel aan toe.
- Giet 1/3de van het eerste beslag in de vorm en vervolgens 1/3de van het cacaobeslag. Doe zo verder tot je al het beslag hebt overgegoten in de vorm.
- Bak gedurende +/- 50 min en test zo nu en dan eens met een prikker.
- Laat de vorm minstens 15 min afkoelen alvorens de cake uit de vorm te halen.
- Laat de cake verder afkoelen op een rooster.
Voor de afwerking
- Als de cake volledig is afgekoeld, bestrooi de bovenkant met poedersuiker (tip: gebruik hier een zeef voor, dat geeft het mooiste resultaat).
Bron: Geïnspireerd op het recept van de Chocolate Pumpkin Swirl Bundt Cake van Zoë Bakes.