Red velvet cake vind ik heerlijk, al weet ik niet zo goed of dat net door die zalig mascarpone frosting komt die ik erover doe 🙂 want zonder is het toch net wat minder speciaal vind ik. Deze keer maakte ik er, om het toch eens over een andere boeg te gooien, een gemarmerde red velvet cake van. En kijk nu hoe leuk hij eruit ziet!

Gemarmerde red velvet cake

Qua smaak proeft die naar een gewone gemarmerde cake maar die frosting maakt hem net wat interessanter 🙂 . En de looks zien er ook anders uit!

Eerder maakte ik ook al enkele versies van deze rode cake:

Normaal is een red velvet cake met karnemelk, deze keer maakte ik hem met plantaardige melk, zodat hij ook lactosevrij zou worden.

Belangrijk aan deze gemarmerde versie is dat je vloeibare margarine gebruikt. Dat zorgt voor een deeg dat lopender is. Dat werkt gemakkelijker om het gemarmerde effect te verkrijgen.

Gemarmerde red velvet cake

Gemarmerde Red Velvet cake

Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Gang Nagerecht
Porties 12 personen

Ingrediënten
  

Voor de cake

  • 3 eieren
  • 150 g vloeibare margarine in een knijpfles
  • 150 g (plantaardige) melk (ik gebruike ongezoete amandelmelk)
  • 1 tl vanille extract
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 220 g 1 op 1 suikervervanger (of witte suiker)
  • snufje zout
  • 20 g ongezoet cacaopoeder
  • 1 El heet water
  • rode kleurstof ik gebruik gel kleurstof van Wilton

Voor de frosting

  • 100 g mascarpone
  • 175 g volle room
  • 40 g 1 op 1 suikervervanger of poedersuiker

Instructies
 

Voor de cake

  • Vet een langwerpige cakevorm in met vloeibare margarine en bestuif met bloem. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de eieren los met een mixer en voeg er de vloeibare margarine aan toe. Klop verder.
  • Doe er de (plantaardige) melk en het vanille extract bij en mix.
  • In een aparte mengkom doe je het zelfrijzend bakmeel samen met de suiker(vervanger) en het snufje zout. Meng met een lepel.
  • Schep de droge ingrediënten lepel voor lepel bij de natte terwijl je blijft mixen. Mix tot een glad beslag.
  • Doe nu de helft van het beslag in een aparte mengkom en zeef er het cacoapoeder bij. Voeg er 1 eetlepel heet water aan toe (dat zorgt ervoor dat de chocoladesmaak beter tot zijn recht komt). Tot slot doe er enkele druppels rode kleurstof bij en mix. Voeg eventueel nog rode kleurstof toe tot je het gewenste resultaat krijgt. Dit is het cacaobeslag.
  • Neem 2 spuitzakken en knip er de teut af. Schep het vanille beslag in 1 spuitzak en doe het cacaobeslag in de andere spuitzak. Ga nu zorgvuldig te werk. Spuit een dikke streep vanillebeslag in de cakevorm. Neem vervolgens de spuitzak met het cacoabeslag en spuit dit op het vanille beslag. Spuit er vervolgens een strook vanille beslag op. Zorg ervoor dat je altijd de ene op de andere spuit en dat ze niet over en door elkaar lopen (zie foto). Ga zo door tot al je beslag is opgebruikt.
  • Bak gedurende +/- 45-50 min in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de cake voldoende gebakken is. Laat de cake 20 min afkoelen in de vorm alvorens hem uit de vorm te halen en verder te laten afkoelen op een afkoelrooster.

Voor de frosting

  • Doe de mascarpone samen met de volle room in een mengkom en mix. Voeg er lepel per lepel de suiker(vervanger) aan toe en klop op.
  • Smeer de frosting over de bovenkant van de afgekoelde cake.

Notities

Per 100 g cake:
Koolhydraten: 23 g
Trefwoord red velvet