Onlangs stelde ik op in mijn Instagram Stories de vraag ‘Wat willen jullie graag eens zien verschijnen op mijn blog’. Zo kreeg ik hierop een antwoord of ik geen Glutenvrij en ei-vrije appelcake kon maken die niet naar karton smaakte 🙂 . Dus ik dacht: challenge accepted!

Een cake zonder eieren… ik vind het niet eenvoudig. Die eieren, die wilde ik dan vervangen door appelmoes. Maar hoe meer ik erover las, hoe meer ik begreep dat appelmoes vaak ook gebruikt wordt om boter/margarine te vervangen. Dus ik dacht: ’twee vliegen in 1 klap’! Al gebruikte ik wel nog wat vetstof, maar beduidend minder dan ik normaal zou doen. Eieren zorgen ook vaak voor het nodige volume (lees: rijzen) tijdens het bakken. Lastig om zoiets na te bootsen met appelmoes… Dat lukt niet nee, dat heb je goed geraden.

Het Glutenvrij maken van de cake was dan de tweede uitdaging. Hoewel er in mijn boek Ongewoon zoet, wel heel wat glutenvrije recepten in staan, is een cake net nog een stapje verder vind ik persoonlijk. Een taart of een koekje glutenvrij krijgen, dat is nog doenbaar, maar een cake… Ik besloot het mezelf niet moeilijker te maken dan het al was, en kocht een zelfrijzend glutenvrij bakmeel (ja dat bestaat!).

Alsof ik mezelf nog niet genoeg had uitgedaagd, besloot ik de cake ook lactosevrij te houden én suikervrij. Ik gebruikte Zùsto ipv suiker en gebruikte als vetstof olie zodat er geen lactose in verwerkt werd.

En nu de vraag: smaakte de cake naar karton? Nee! Absoluut niet! De cake was onwaarschijnlijk smeuïg (dankjewel appelmoes), was heerlijk gebalanceerd en proefde zacht van smaak. Of ik fier was op mezelf? Wees maar zeker!

Nog meer inspiratie nodig?

Glutenvrije en ei-vrije appelcake

Glutenvrije en ei-vrije appelcake

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Glutenvrij
Lactosevrij
Ei-vrij
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 45 min
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Porties 14 stukken
calorieën 160 kcal

Equipment

  • 2 mengkommen
  • Langwerpige cakevorm

Ingrediënten
  

  • 250 g (glutenvrij)zelfrijzend bakmeel
  • 175 g Zùsto
  • snufje zout
  • 200 g ongesuikerde appelmoes bij voorkeur mousseline
  • 120 g zonnebloemolie gram en dus geen ml
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl (glutenvrij) bakpoeder
  • 1 tl wijnazijn
  • 2 appels in stukjes gesneden

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een langwerpige cakevorm in met olie. Bestuif overvloedig met bloem. Zet apart.
  • Meng het glutenvrij zelfrijzend bakmeel met de Zùsto en het zout in een kom en zet apart.
  • In een andere mengkom mix je de appelmoes samen met de zonnebloemolie en het vanille extract tot een homogene massa.
  • Voeg er beetje bij beetje de droge ingrediënten aan toe.
  • In een apart kommetje doe je het bakpoeder. Giet er 1 tl wijnazijn over. Het mengsel zal beginnen bruisen. Roer er met een lepeltje door en doe het vervolgens bij het beslag. Mix nog kort zodat het goed opgenomen wordt.
  • Schil de appels. Snij ze in 4 partjes en verwijder het klokhuis. Snij elk partje nog eens in 6 of 9 blokjes. Doe de appelstukjes bij het beslag en meng deze onder het beslag met behulp van een spatel.
  • Stort het beslag in de bakvorm en bak gedurende +/- 45 min in de voorverwarmde oven. Prik er af en toe eens in met een cakeprikker om te controleren of de cake klaar is. Zorg ervoor dat hij écht voldoende gebakken is (dat je vork of cakeprikker er echt schoon uit komt). Geen nood, droog zal hij niet snel worden (dankjewel appelmoes).

Notities

Per stuk van 60 g cake
Koolhydraten: 17 g
Kcal : 160
Vet : 8,4 g
Verz. vetten : 0,9 g
Eiwit : 0,5 g
Vezels: 3 g
 
Trefwoord appel, appelcake, ei-vrij, glutenvrij, lactosevrij, suikervrij, Zùsto