Zoals ik al op mijn Instagram zei: het idee van dit Kokos bananenbrood komt niet van mij! 🙂 Een collega stuurde me heel enthousiast een recept door van een superlekker bananenbrood. In het recept stond ‘gezond en suikervrij’. Noooouuuu.. alleen al die 2 woorden, geven mij kriebels. Want gezond? Nee echt gezond is dat niet natuurlijk. Het is niet omdat er bananen (fruit) in zitten dat het plots gezond wordt. En suikervrij was het al helemaal niet… er zaten oa dadels en chocolade in. Dadels zijn niet suikervrij, integendeel en chocolade ook al niet. Dadels bevatten superveel suiker en het is niet omdat die ‘natuurlijk’ zijn dat ze minder suiker zijn (de mineralen en vitaminen die je eventueel zou meepikken van de dadels zijn nu ook niet van die mate dat je plots je dagelijkse dosis binnen hebt). Meer weten over suikers? Ik wijdde er een heel hoofdstuk aan in mijn 2de boek, Meer ongewoon zoet.

Dus ziehier mijn versie van een kokos bananenbrood dat niet perse gezond is, maar wel een ‘betere keuze’ is. Het is niet suikervrij want in bananen zitten ook veel suikers uiteraard en ik deed er ook chocolade in die niet suikervrij was (want dat is gewoon lekkerder). Wel werkte ik met een suikervervanger waardoor het bananenbrood misschien suikervrijER werd.

Ik moet mijn collega bijtreden dat dit kokos bananenbrood echt wel tha bomb is! Zij vond de chocolade overbodig, maar ik vond hem persoonlijk wel echt heel goed matchen met de kokos en het amandelmeel (en ook: chocolade maakt alles beter, toch? ) .

Nog meer bananenbrood inspiratie nodig? Je vindt hier op mijn blog nog wel wat andere recepten

Kokos bananenbrood

Kokos bananenbrood

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Gang Nagerecht
calorieën 181 kcal

Equipment

  • langwerpige bakvorm
  • bakpapier

Ingrediënten
  

  • 3 bananen 450 g banaan zonder schil
  • 3 eieren
  • 50 g zonnebloemolie
  • 40 g kokosrasp
  • 100 g amandelmeel
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 75 g 1 op 1 suikervervanger
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille extract
  • 60 g pure chocolade in stukjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de rechthoekige bakvorm met bakpapier.
  • Prak de bananen met een vork en kluts er de eitjes onder. Meng met een garde.
  • Doe er vervolgens de zonnebloemolie bij en kluts verder.
  • Voeg er vervolgens de kokosrasp, het amandelmeel, het zelfrijzend bakmeel, de suikervervanger, het bakpoeder en het vanille extract aan toe.
  • Hak de chocolade in kleine gelijke stukjes en voeg dit bij de rest van het beslag.
  • Stort het beslag in de vorm en zet in de oven. Bak gedurende +/- 40 min in de voorverwarmde oven. Controleer met een prikker of de cake voldoende gebakken is.

Notities

Voedingswaarde per stuk van 50 g (of per 100 g)
Koolhydraten: 13,5 g (27,0 g)
Kcal: 181 (362)
Vetten: 11 g (22 g)
Verz vetten: 3,3 g (6,5 g)
Eiwit: 4,1 g (8,2 g)
Vezels: 2,9 g (5,9 g)