Een rolbiscuit ziet er altijd wel feestelijk uit, maar wat dacht je dan van een Luipaard Rolbiscuit met Mokkavulling. Die zit er feestelijk uit in het kwadraat!? Toch!? Naast feestelijk past hij waarschijnlijk ook nog eens perfect bij één van je outfits 😉 .

Luipaard rolbiscuit met mokkavulling

Hoewel deze Luipaard rolbiscuit met Mokkavulling er héél gesofisticeerd uitziet, is ze dat echt niet. Het maken van de vlekken valt heel goed mee. Je moet wel een beetje handig zijn met een spuitzak, maar ook dat valt reuze mee! In minder dan een uurtje heb je deze cake op tafel getoverd. En wat een pronkstuk!? Toch? Ik vind hem perfect passen op de kersttafel. De dagen nadien is hij ook nog overheerlijk, dus laat de grootte je niet afschrikken 😉 .

De ‘cake’ is eigenlijk een biscuit. Je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen een cake en een biscuit? Het grootste verschil is dat er in een biscuit geen boter (of andere vetstof) zit, die je wel in een cake gebruikt. De biscuit is bijgevolg wat lichter en droger dan een gewone cake. Daarom is het zo belangrijk om hem met lekkers te vullen! Dus wat dachten jullie van deze overheerlijke mokkacrème? Een lekker vulling gemaakt van mascarpone, slagroom en koffie. En dat, zonder dat hij al te zoet smaakt. Perfect if you ask me!

Luipaard rolbiscuit met Mokkavulling

Nog op zoek naar andere kerstrecepten? Dan verwijs ik je graag door naar mijn artikel van mijn top 7 Kerst-desserts die ik vorig jaar maakte. Graag voeg ik daar nog de Snickersijstaart aan toe, want deze is gewoon onweerstaanbaar!

Luipaard rolbiscuit met mokkavulling

Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Voor de voedingswaardetabel –> zie onderaan
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Amerikaans
Porties 10
calorieën 279 kcal

Equipment

  • Bakplaat +/- 40 x 25 cm (en 2 cm hoog)
  • 2 mengkommen
  • Spuitzak
  • Keukenhanddoek

Ingrediënten
  

Voor de rolbiscuit

  • 4 eieren
  • 100 g witte suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 90 g patisseriebloem
  • 30 g maïzena
  • 1 snufje zout
  • Bruine kleurstof of meng groen met rood
  • Zwarte kleurstof

Voor de mokkavulling

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml volle room
  • 55 g poedersuiker
  • 1 zakje oploskoffie (of 8 g)
  • 1 el heet water

Instructies
 

Voor de rolbiscuit

  • Vet de bakvorm of bakplaat in en bekleed hem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Klop de eieren samen met de suiker en het vanille extract op tot een schuimig beslag.
  • In een andere mengkom doe je de bloem samen met de maïzena en het snufje zout. Schep dit luchtig onder het beslag.
  • Verdeel 6 eetlepels beslag over 2 kommetjes. In het ene kommetje voeg je 1 druppel bruine kleurstof toe en in het andere kommetje doe je een druppel zwarte kleurstof (het aantal druppels is sterk afhankelijk van het merk kleurstof dat je gebruikt). Roer erdoor tot de kleurstof volledig met het beslag gemengd is.
  • Doe het bruine beslag in een spuitzak en het zwarte beslag in een andere spuitzak. Spuit nu met beide kleuren luipaard-vlekken op het bakpapier (maar er dubbel zoveel als op onderstaande foto, want op deze foto moest er nog bijgevuld worden).
  • Zet de ovenplaat voor 1 minuut in de oven zodat de vlekken al een beetje bakken (zo lopen ze zeker niet meer uit als je er de rest van het beslag over strijkt straks).
  • Haal de ovenplaat weer uit de oven en giet er de rest van het (ongekleurde) beslag over. Strijk glad met een (palet)mes. Zet de platte cake nog 7 minuten in de oven.
  • Maak een keukenhanddoek nat en wring hem helemaal uit zodat je een vochtige doek krijgt (hij mag dus niet meer nat zijn!). Wanneer je de cake uit de oven haalt, schuif je de cake (samen met het bakpapier dat er nog onder kleeft) op het aanrecht. Leg er onmiddellijk de vochtige doek overheen. Laat 5 minuten rusten. Rol erna de cake op (samen met de keukenhanddoek die erover ligt) terwijl je tijdens het oprollen het onderliggende bakpapier verwijderd. De keukenhanddoek zal dus mee met je cake opgerold worden. Laat zo de cake, opgerold, verder afkoelen terwijl je het beslag maakt.

Voor de mokkavulling

  • Klop de room tot slagroom.
  • Mix in een andere mengkom de mascarpone samen met de poedersuiker zacht. Meng 1 eetlepel heet water met de oploskoffie. Als deze volledig is opgelost, voeg je hem bij het mascarponebeslag. Mix nog even verder.
  • Schep de slagroom door het mascarponebeslag en zet eventueel nog even in de koelkast tot de cake volledig is afgekoeld.
  • Wanneer de cake volledig is afgekoeld, rol je hem weer af en bestrijk hem met het beslag.
  • Rol vervolgens de cake weer op en klaar!! Smakelijk!

Notities

  Energie (kcal) Vet (g) Verz. vet (g) Koolhydr (g) Eiwit (g) Vezels (g)
per stuk van 60g 279 18,5 11,9 22,5 5,3 0,3
Trefwoord luipaardprint, mokka, rolbiscuit, Rolcake