Deze naked white drip cake met mascarpone frosting is een echte uitpak cake. Met een uitpak cake bedoel ik uiteraard een cake om ‘mee uit te pakken’. En hoe zalig is het dat het eigenlijk helemaal zo moeilijk niet is!?

Daar waar je bij een andere taart zeer smooth te werk moet gaan om hem zo glad mogelijk af te smeren (zoals de witte chocolade frambozentaart, de chocolate chip cookie taart, de ultieme regenboogtaart of de chocolade laagjestaart met speculoosfrosting) hoeft het bij een naked cake net niet zo strak. Nog beter zelfs, het moet er een ietsiepietsie slordig uitzien. Laat dat nu net hét concept zijn van een naked cake. De taart heeft een heel dun laagje frosting aan de buitenkant en schijnt nog door (ze is als het ware een beetje naakt, hebdem ;)?)

Voor deze taart koos ik niet voor botercrème maar mascarpone frosting. Ik maakte ze voor mijn nichtje haar 1ste communie. Zij is niet zo zot van botercrème dus moest ik op zoek naar een geschikt, en vooral lekker, alternatief. Maar aangezien de mascarpone frosting niet zo stevig is als botercrème was het geen optie om er een glad afgewerkte taart van te maken. Zo was de keuze voor een naked cake snel gemaakt.

Zoals het bij alle 7 jarige meisjes gaat, had ook mijn nichtje een uitgesproken voorkeur qua kleur en liet ze subtiel uitschijnen dat ze muntgroen, wit en goud wel cool vond. Je ziet het op de foto niet, maar bovenaan had ik golden dust gestrooid zodat de taart perfect in het thema pastte. De witte toefjes bovenop zijn doodeenvoudig kant en klare (gekochte) meringues.

Algemeen

  • Bereidingstijd: reken voldoende tijd. Ik maakte de cakes ’s avonds na het werk en smeerde hem laat in de avond nog af. De dag nadien moest ik enkel nog afwerken met de chocolade drip en de meringues.
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • 2 mengkommen
  • Mixer
  • Ronde springvorm (+/- 18 cm)
  • Smoother

Ingrediënten

Voor de white cake
  • 500 g bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • 200 ml zure room
  • 200 ml volle melk
  • 375 g boter op kamertemperatuur
  • 580 g witte suiker
  • 8 eiwitten
  • 1,5 tl vanille extract
  • Meringues
  • Gouden dust (optioneel)
Voor de mascarpone frosting
Voor de drip
  • 50 g volle room
  • 100 g witte chocolade
  • Muntgroene kleurstof (zonder smaak)

Instructies

Voor de white cake
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet de springvorm(en) overvloedig in met boter. Snij een ronde vorm bakpapier uit (grootte van de bodem van de springvorm) en ‘kleef’ dit over de boter op de bodem van de springvorm. Bestuif de zijkanten met bloem.
  3. In een mengkom voeg je de droge ingrediënten samen: bloem, bakpoeder, baking soda en het zout. Zet apart.
  4. In een andere mengkom/maatbeker: doe de zure room samen met de volle melk en het vanille extract. Zet apart.
  5. In de mengkom van je standmixer, mix je de boter samen met de suiker tot een luchtig geheel (3 à 4 min).
  6. Zet de mixer op een lagere snelheid en voeg er de eiwitten aan toe.
  7. Blijf verder mixen terwijl je afwisselend de droge en de vochtige ingrediënten toevoegt.
  8. Blijf mixen tot je een glad beslag krijgt (niet overmixen, want dan wordt de cake te droog).
  9. Stort het beslag in de 2 springvormen.
  10. Bak de cakes zo’n 30 à 40 min in de voorverwarmde oven. Prik er af en toe in met een prikker om te kijken of de cakes gaar zijn.
  11. Laat de cakes 15 min in de vorm afkoelen alvorens te ontvormen en verder op een rooster te laten afkoelen.
Voor de mascarpone frosting
  1. Volg de instructies in dit recept.
  2. Als de cakes zijn afgekoeld kan je ze beginnen afsmeren.
  3. Snij elke cake overlangs zodat je in totaal 4 ronde cakes krijgt.
  4. Zet een cake op een serveerplateau en smeer er een laag frosting op. Stapel de 2de cake er bovenop en smeer weer af met frosting. Ga zo door tot je ze alle 4 gestapeld hebt.
  5. Tip: gebruik een zo vlak mogelijke cake als bovenkant.
  6. Begin de gaten/openingen tussen de cake laagjes te plamuren met de frosting. Smeer met een smoother de overtollige frosting weg door rond om rond de cake te gaan met de smoother.
  7. Smeer ook een dun laagje frosting bovenop de cake.
  8. Laat de cake minstens 4u koelen in de koelkast alvorens de chocolade drip (zoals hieronder beschreven) erover te gieten.
Voor de drip
  1. Snij de chocolade in kleine stukjes.
  2. Verwarm de room in een steelpannetje tot de room net kookt.
  3. Giet de hete room over de chocoladestukjes en wacht een minuutje voordat je begint te roeren.
  4. Meng/roer met een spatel de room en de chocolade.
  5. Voeg er nu de kleurstof bij tot je de gewenste kleur bereikt hebt.
  6. Haal de gekoelde taart uit de koelkast.
  7. Giet wat ganache op de bovenkant van de taart en verspreid met de achterkant van een lepel de chocolade.
  8. Ga tot net aan de rand en duw er met de achterkant van je lepel wat ganache over. Stijft de chocolade te snel op? Neem dan een theelepel chocolade ganache en laat deze op de rand van de taart druppen (zodat die net over de rand afloopt).
  9. Zet de taart erna terug in de koelkast zodat de chocoladedrip verder kan afkoelen (min. 1u)
  10. Werk de bovenkant af met meringues.
  11. Smakelijk!