De Sachertaart is afkomstig uit Wenen (nu ja, deze versie is afkomstig uit mijn keuken 😉 ). Het is een chocoladecake gevuld met een laag abrikozenjam en bedekt met een dik deken van chocoladeganache. Ik vind het eigenlijk echt een ideale taart om in het weekend van te genieten met een tas koffie (of thee).

Sachertaart

Het originele recept zou uiterst geheim zijn, dus maakte ik er mijn eigen variant van. Echt een voedzaam tussendoortje zou ik het niet noemen 🙂 maar ik probeerde wel voor betere vetten en minder suiker te kiezen. Ik maakte gebruik van Zùsto als zoetstof ipv suiker en voor de abrikozenconfituur gebruikte ik een suikervrije versie. Een heel pak minder koolhydraten, maar niet minder smaak!

Als ik heel eerlijk ben, begon ik aan de taart met niet heel veel motivatie. Zelf ben ik niet zo’n fan van chocoladecake (I know!? Hoe raar klinkt dat?). Hoewel ik tegen een stuk chocolade geen ‘nee’ zeg, vind ik een chocoladecake meestal maar saai en eentonig. Hetzelfde geldt trouwens voor chocolade-ijs en chocomousse. Dus had ik niet verwacht dat ik dit iets zou vinden. Maar boy oh boy wat heb ik mij vergist! Dat laagje abrikozenconfituur doet het hem echt. Het maakt de cake lekker fris en geeft het een (nog) smeuigere touch, om nog maar te zwijgen over dat heerlijke dekentje van chocolade die de taart zo mooi toedekt… *Veegt het kwijl van haar toetsenbord*

Sachertorte

Sachertaart

Moeilijkheidsgraad : Gemiddeld
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Nagerecht
Porties 16 porties
calorieën 259 kcal

Equipment

  • Ronde springvorm van 24 cm diameter
  • bakpapier
  • Afkoelrooster
  • 3 mengkommen

Ingrediënten
  

Voor de taart

  • 150 g pure chocolade
  • 6 eieren eigeel en eiwit gesplitst
  • 150 g vloeibare margarine
  • 1 tl vanille extract
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 175 g Zùsto
  • snufje zout
  • 150 g suikervrije abrikozenconfituur

Voor de ganache

  • 200 g pure chocolade
  • 100 g volle room
  • 25 g harde margarine

Instructies
 

Voor de taart

  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron op laag wattage (600W) met tussenpozen van 30s (waar je tussen elk interval de chocolade even omroert). Als bijna alle chocolade gesmolten is, blijf dan roeren tot ook de laatste beetjes helemaal weggesmolten zijn.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet de bakvorm in. Ik bekleed hem ook altijd met bakpapier (waar ik een cirkel uitsnij om de bodem te bekleden en lange stroken voor de zijkanten).
  • Splits de eieren en zet de eiwitten even apart. Klop de eigelen los en voeg er de vloeibare margarine en het vanille extract aan toe.
  • In een aparte mengkom doe je het bakmeel samen met de Zùsto en het snufje zout. Voeg dit nu bij het eimengsel en mix verder.
  • Giet er geleidelijk de gesmolten chocolade bij en mix verder.
  • Klop het eiwit stijf en schep dit luchtig onder het beslag.
  • Stort het beslag in de springvorm en bak gedurende +/- 30 à 40 min in de voorverwarmde oven. Prik er na 30 min al eens in om te controleren of hij gaar is. Je vork of cakeprikker moet er schoon uitkomen.
  • Laat de cake gedurende 15 min afkoelen alvorens je de springvorm eraf klikt. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.
  • Wanneer de cake volledig is afgekoeld snij je hem overlangs. Smeer de abrikozenconfituur op één helft en dek weer af met de andere.

Voor de ganache

  • Snij de chocolade in gelijke kleine stukjes (+/-1 cm op 1 cm) en doe deze in een hitte bestendig kommetje.
  • In een steelpannetje breng je de room tot tegen het kookpunt. Giet de room over de chocolade en laat 1 min staan.
  • Doe er vervolgens de harde margarine bij en roer tot een gladde ganache.
  • Zet de taart op een afkoelrooster met kranten of bakpapier onder (want de chocolade zal van de cake afdruipen)en giet de ganache in het midden van de cake. Zorg ervoor dat deze goed 'overloopt' en zo ook de kanten mee bedekt. Strijk eventueel nog verder open met een paletmes (je zal nog ganache over hebben maar je hebt voor dit recept genoeg nodig zodat heel de taart bedekt is).
  • Plaats de taart in de koelkast zodat de ganache verder kan opstijven.

Notities

Voor 1/16de van de taart (=75 g per portie)
Koolhydraten: 16 g
Kcal: 259
Vetten: 16,9
Verz. vetten : 6,3 g
Eiwit: 4,6 g
Vezels: 3,6 g
Trefwoord abrikozenconfituur, Sacher, suikervrij