Ik droomde al even van de combinatie van sinaasappel met chocolade. Eigenlijk zit ik al héél lang met orangettes in mijn hoofd. De gigantische hoeveelheid aan suiker die ermee gemoeid gaat houdt me nog tegen… Dus moest het wat anders worden… En zo kwam ik op het idee om een sinaasappel amandelcake met Griekse yoghurt én chocoladedrip te maken. Die chocoladedrip maakt het echt he-le-maal af! Het heeft iets van een grote orangette of ook wel van een pim’s koekje. Alleszins, het heeft iets héél héél lekker 🙂 .

Sinaasappel amandelcake met Griekse Yoghurt.

En ok, buiten het feit dat ik gewoon zin had in de combinatie van sinaasappel en chocolade, had ik ook net een nieuwe bakvorm in huis gehaald, namelijk deze van Nordic Ware. Dus deze moest getest worden! Echte topkwaliteit (no spon ;))! Ik had al een bundtcake bakvorm (of tulbandvorm), hiermee maakte ik de Gevulde Vanille Bundtcake (ook overheerlijk trouwens), maar de vorm is toch niet zo mooi als deze.

Maar dus, back to the cake… Ik had hier nog een potje Griekse yoghurt staan dat dreigde te vervallen. En we weten ondertussen dat Griekse yoghurt in gebak echt een topidee is! Denk maar aan de volgende recepten:

In mijn zoektocht naar inspiratie struinde ik, as usual, pinterest af op zoek naar het ultieme recept. Zo kwam ik ook de prachtige tulband met gekonfijte sinaasappels tegen van Hap & Tap. Ik gooide het recept door elkaar (sorry Myriam 😉 ) en maakte er een totaal eigen Tartes Yaya variant van. Ik gebruikte wat minder suiker, minder olie, verving een deel van de bloem door amandelmeel… en goot er een stevige laag chocoladeganache over. Het resultaat is deze overheerlijke Sinaasappel Amandelcake met Griekse yoghurt. De cake is heerlijk smeuïg, zelfs na enkele dagen (5!) blijft hij nog perfect eetbaar zonder dat hij droog is. Smakelijk zou ik zo zeggen!

Sinaasappel amandelcake met Griekse yoghurt
Sinaasappel amandelcake

Sinaasappel amandelcake met Griekse Yoghurt

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur 5 min
Gang Nagerecht
Keuken Frans

Equipment

  • Tulband cakevorm (of een springvorm of langwerpige cakevorm lukt ook)
  • Citruspers
  • Rasp
  • 1 mengkom
  • Spatel

Ingrediënten
  

Voor de cake

  • 160 g zonnebloemolie gram en geen ml
  • 200 g witte suiker
  • 3 eieren
  • 80 g amandelmeel
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g Griekse yoghurt
  • Zeste van 1 appelsien
  • Sap van 1 appelsien
  • Snufje zout

Voor de chocolade ganache

  • 75 g volle room
  • 75 g pure chocolade

Instructies
 

Voor de cake

  • Verwarmde oven voor op 180 °C en vet je tulbandvorm in met boter of margarine en bestuif met bloem (en een beetje suiker!).
  • Mix de olie samen suiker. Doe er één voor één de eitjes bij en mix verder.
  • Voeg er het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel aan toe en mix verder.
  • Schep er de Griekse yoghurt onder met een spatel.
  • Rasp de sinaasappel en pers hem uit. Voeg de zeste samen met het sap en het zout toe aan het beslag en mix kort.
  • Zet 50 à 60 min in de oven.

Voor de chocolade ganache

  • Hak de chocolade in gelijke stukjes en doe deze in een warmtebestendig potje.
  • Verwarm de room op in een steelpannetje tot hij net begint te borrelen.
  • Giet de hete room over de chocoladestukjes en laat 1 minuutje rusten. Roer er vervolgens met een lepeltje door tot je een gladde ganache krijgt.
  • Giet de ganache over de cake (werk eventueel af met nog wat sinaasappel zeste) en smullen maar!

Notities

  Energie (kcal) Vet (g) Verz. vet (g) Eiwit (g) Koolhydr (g) Vezels (g)
Per stuk van 30 g 128 8,1 1,9 1,5 12 0,5
Trefwoord amandel, amandelcake, Griekse yoghurt, sinaasappel