Ik ben fan van Ricotta!! Ik hou ervan in eten (denk aan cannelloni met ricotta en spinazie mmmmm), maar ook in desserts kan het me smaken. Ze geven je gebak extra smeuïgheid… en laat dat nu net zijn wat het zo bijzonder lekker maakt. Voor het recept van deze Sinaasappel Ricotta Cake gebruikte ik Zùsto als zoetstof.

Ik gebruik al langer Zùsto in mijn desserts (als je hier wat rondsnuffelt op de website kom je er gauw achter). Dus het is misschien overkill om nog eens te herhalen dat het mijn favoriete suikervervanger is? Maar laat ik toch nog even de 3 grootste voordelen aanhalen (voor mij persoonlijk dan):

  • Smaak: in tegenstelling tot heel wat andere suikervervangers heeft Zùsto geen nare nasmaak
  • Zoetkracht: 100 g suiker = 100 g Zùsto, Zùsto is dus een prima zoetstof voor gebak! (waar je vaak het volume van suiker nodig hebt)
  • Minder koolhydraten in gebak: je moet Zùsto niet meerekenen als je koolhydraten in gebak uitrekent (in tegenstelling tot suiker uiteraard). Het zorgt er dus voor dat je gebak serieus minder koolhydraten bevat. Dat Zùsto ook 75% minder calorieën bevat dan gewone suiker is uiteraard ook mooi meegenomen.
Sinaasappel ricotta cake

Zùsto kan je trouwens online kopen, dat kan via hun eigen website. Hier zo. Of je vind Zùsto tegenwoordig ook bij Delhaize, Colruyt en bij Aveve. Ze hebben op hun website een handig kaartje om te kijken waar in de buurt ze Zùsto verkopen.

Nog even over de Sinaasappel Ricotta Cake dan: de cake is heerlijk fris (dankjewel sinaasappel) en zelfs de dag nadien nòg lekkerder (dankjewel ricotta). Om te controleren of de cake klaar is, prik je er met een satéprikker of cakeprikker in, als deze er volledig schoon uit komt is de cake klaar. Soms (bij een chocoladetaart bijvoorbeeld) is het aangeraden dat er nog ietsiepietsie beetje aan blijft kleven, maar door de ricotta is deze cake echt heel erg smeuïg, dus je hoeft hem zeker niet te snel uit de oven te halen.

Sinaasappel ricotta cake

Sinaasappel Ricotta Cake

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 55 min
Gang Nagerecht
Porties 12 porties
calorieën 199 kcal

Equipment

  • Ronde bakvorm (bij voorkeur een springvorm) van +/- 18 cm
  • Rasp (voor de zeste)
  • Citruspers (voor het sap van de sinaasappel)

Ingrediënten
  

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 175 g Zùsto
  • snufje zout
  • 120 g harde margarine (of boter)
  • 250 g Ricotta
  • 1 tl vanille extract
  • 3 eieren
  • zeste van 1 appelsien
  • 5 el versgeperst sinaasappelsap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvorm van +/- 18 cm diameter in met wat margarine en bestuif met bloem. 
  • In een mengkom doe je het zelfrijzend bakmeel samen met de Zùsto en het snufje zout
  • In een andere mengkom mix je de boter zacht. Doe er de ricotta bij en mix verder. 
  • Doe er 1 voor 1 het ei bij en mix na elke toevoeging. Voeg het vanille extract, het appelsiensap en de zeste van de appelsien toe.
  • Voeg tenslotte de droge ingrediënten bij het ricottamengsel en mix tot een glad beslag.
  • Stort het beslag in de vorm en bak gedurende +/- 35 min in de oven. Controleer of de cake voldoende gebakken is door er met een cakeprikker, satéprikker of vork eens in de prikken. Deze moet er schoon uitkomen, dan is de cake klaar. No worries, de cake zal niet snel droog worden dankzij de ricotta.

Notities

Voedingswaarden
Voor een stuk van 75 g (= 1/12de ongeveer)
Koolhydraten = 13,5 g
Kcal = 199 
Vet = 12 g
Verz.vet = 5,3 g
Eiwit = 5,2 g
Vezels : 3,1 g
Trefwoord appelsien, Ricotta, sinaasappel, Zùsto