Als ze in de hemel gebak zouden serveren, zou het zeker en vast, zonder enige twijfel, deze overheerlijke Suikervrije Angel food Kokos Cake zijn. Dit is hem, hemelser dan dit wordt het niet liefste lezer. Het lijkt (of is het echt?) alsof je in een wolkje bijt. Moest je nog nooit in een wolk gebeten hebben, dan is dit je kans! 🙂 Wel één met véél smaak…

Angel Food Kokos cake

Ik noem het ook wel, een next-level-biscuit! Want zelf ben ik niet zo voor biscuit, ik vind het een eentonig gebakje met een vage smaak. Dit, daarentegen, is een smaakbommetje! Het is zelfs nog luchtiger dan een biscuit en toch met zoveel meer smaak.

De vulling van deze hemelsheid (uhu! dat is vanaf nu dan een woord) is een Zwitserse meringue. Het kokosschaafsel zorgt voor een extra bite en maakt deze Suikervrije Angel Food Kokos Cake he-le-maal af!

De kers op de taart is ongetwijfeld het feit dat deze taart helemaal suikervrij is (moest dat nog niet duidelijk zijn geweest). Ik gebruikte Zùsto ipv gewone suiker en zo zijn de koolhydraten echt heel beperkt gebleven!

Angel food kokos cake (suikervrij)
Angel food kokos cake (suikervrij)

Suikervrije Angel Food Kokos Cake

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Nagerecht
Porties 8 Porties
calorieën 143 kcal

Equipment

  • Ronde springvorm van +/- 18 cm
  • 3 Mengkommen
  • Zeef

Ingrediënten
  

Voor de cake

  • 67 g Patisseriebloem
  • 135 g Zùsto
  • 7 eiwitten
  • snuf zout
  • 1 tl wijnsteenpoeder kan je eventueel weglaten maar zorgt voor meer stabiliteit van je cake.
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl kokosextract

Voor de kokosmeringue

  • 2 eiwitten
  • 135 g Zùsto
  • 2 el koud water
  • mespunt wijnsteenpoeder
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl kokos extract
  • 75 g kokosschaafsel (dat is grover dan kokosrasp. Maar kokosrasp kan ook een alternatief zijn)

Instructies
 

Voor de cake

  • Vet een ronde springvorm in met margarine of boter en bestuif overvloedig met bloem. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zeef de bloem samen met 75 g Zùsto in een mengkom. Zet apart.
  • Klop de eiwitten met het snufje zout op tot een schuimige massa. Voeg er het wijnsteenpoeder aan toe. Klop verder en terwijl je verder opklopt voeg je er lepel per lepel de resterende Zùsto aan toe (60g).
  • Klop tot stijve pieken en voeg er het vanille extract en kokos extract aan toe.
  • Zeef nu 1/3de van het bloemmengsel over het eiwitbeslag en meng luchtig met een spatel. Voeg opnieuw 1/3de van het bloemmengsel toe en ga zo door tot je alles luchtig verwerkt hebt.
  • Stort het beslag in de springvorm en bak gedurende 20 à 25 min in de voorverwarmde oven tot de randen en bovenkant goudbruin kleuren (prik er even in met een satéprikker of cakeprikker om te testen of de cake voldoende gebakken is).
  • Laat zeker 30 min afkoelen. Werk de zijkanten voorzichtig los met de botte kant van een mesje alvorens de vorm eraf te klikken. Laat de cake verder afkoelen op een afkoelrooster.

Voor de meringue

  • Doe de eiwitten samen met de Zùsto in een hittebestendige kom. Voeg er 2 eetlepels koud water aan toe. Klop de eiwitten los met een garde.
  • Plaats de kom over een pot met een bodempje water. Zet de pot op het vuur om het water te warmen en plaats hierin de kom met het eiwit-Zùsto mengsel. De kom mag het water net niet raken. Het eiwit-Zùsto mengsel moet au-bain-marie verwarmd worden. Blijf in het mengsel kloppen tot je geen klontertjes meer hebt. Het zal lichtjes beginnen schuimen. Dit duurt zo'n 5 à 10 min.
  • Haal de kom van de hete pot en klop de eiwitten op in de standmixer of met een handmixer. Voeg het vanille extract, het kokos extract en het wijnsteenpoeder toe.
  • Klopt tot stijve glanzende pieken.

Voor het samenstellen van de cake

  • Wacht tot de cake volledig is afgekoeld alvorens hem overlangs te snijden.
  • Snij de cake in 2 schijven en snij met behulp van een keukenmesje een 'gleuf' in het rond (zodat je dit kan vullen met de meringue).
  • Smeer rijkelijk meringue in de 'gleuf' en helemaal over de cake. Strooi er kokosschaafsel over. Dek af met de 2de cakeschijf. Smeer de rest van de meringue rondom rond de cake en bovenop. Het moet allemaal niet zo nauw en glad zijn. Versier rondom rond en bovenop met kokosschaafsel.
  • Bewaar in de koelkast.

Notities

Voor 1/8ste van de cake
Koolhydraten: 6,7 g
Kcal: 143 
Vet: 6,2 g
Verz vet: 5,4 g
Eiwit: 5,6 g
Vezels: 7,8 g
Trefwoord Angelfood, kokos