Deze (suikervrije) bloementaart ziet er veel fancier uit dan dat hij in werkelijkheid is. Het is een eenvoudige biscuit afgewerkt met een luchtige mascaponefrosting. Serveer deze taart met wat aardbeitjes en het wordt zelfs nog beter.
Vorig weekend vierden we de 10de verjaardag van mijn dochter, Fatou. Daar hoort uiteraard een feestje bij! Toeval wil dat net die dag oma ook verjaarde. Dus maakte ik voor oma ook een taartje (met deze bloempjes).
Een biscuit is een heel luchtige cake waar geen boter in verwerkt zit. Dat maakt de taart net zo, deuh, luchtig! Initieel ben ik niet zo fan van zo’n sponsachtige cakes, maar in combinatie met deze mascarponefrosting en de bloempjes , is het gewoon perfect! De bloempjes bestelde ik bij Floral delight en als je ze voor 11u besteld worden ze de volgende dag al geleverd (let wel op met weekends en feestdagen). De bloemen blijven echt wel lang vers. 3 tot 5 dagen staat er op hun website. De mijne kwamen vrijdag toe en maandag gebruikte ik ze op de taart. Ze zagen er nog picobello uit. Ik bewaarde ze in de groentenlade van mijn koelkast.
Doordat er geen boter in de cakes zit en ik aan de slag ging met een suikervervanger ipv échte suiker, werd deze taart nét wat gezonder qua samenstelling. Qua smaak moet die helemaal niet onderdoen want hij blijft zalig lekker. Voor het recept baseerde ik me op de biscuit van de Bambix taart. Ik herinner me dat mijn kinderen deze zo overheerlijk vonden. Die taart was eenvoudig en snel klaar, dus waarom het mezelf moeilijker maken dacht ik zo. Een perfect taartje dat niet moeilijk is, maar er toch heel erg feestelijk uitziet.
(suikervrije) Bloementaart
Equipment
- Springvorm van +/- 18 – 20 cm diameter
- 2 Mengkommen
- Spuitzak
- Gekarteld spuitmondje
Ingrediënten
Voor de biscuit
- 4 eieren
- 120 g 1 op 1 suikervervanger
- 120 g patisseriebloem
- 1 tl vanille extract
- snufje zout
Voor de mascarponefrosting
- 250 g g mascarpone
- 150 g volle room
- 60 g 1 op 1 suikervervanger
- 1 tl vanille extract
- eetbare bloemen hoeveelheid naar keuze
Instructies
Voor de biscuit
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ronde springvorm in met een bakspray, boter of vloeibare margarine. Bestuif overvloedig met bloem en zet apart.
- Mix de eieren en van zodra ze beginnen te schuimen, schep je er lepel per lepel de suiker(vervanger) bij. Blijf mixen tot het beslag witschuimig wordt en in volume is toegenomen verdubbeld. Doe er het vanille extract bij en mix nog even kort.
- Zeef er de bloem en snufje zout over en spatel dit luchtig onder het beslag tot de bloem volledig is opgenomen (niet mixen!).
- Stort het beslag in de vorm en bak gedurende +/- 25 min in de voorverwarmde oven. Prik erin met een cakeprikker of satéstokje om te controleren of de biscuit klaar is (de prikker moet er bijna schoon uitkomen).
- Laat 5 min in de oven staan met de deur van de oven op een kier. Haal de biscuit uit de oven en laat hem nog 15 min afkoelen op een afkoelrooster alvorens er de randen af te klikken.
Voor de mascarpone frosting
- Klop de volle room lobbig (nog niet helemaal op). Doe er de mascarpone bij en klop verder op een lage stand.
- Schep er lepel per lepel de suikervervanger bij en voeg er het vanille extract ook nog aan toe.
- Klop tot een egale massa. Klop niet te lang want dan krijg je een klodderigere structuur.
Voor het samenstellen van de taart
- Snij de biscuit overlangs zodat je 2 cake-schijven krijgt.
- Smeer op de eerste schijf een flink pak mascarpone beslag. Dek af met de 2de cake-schijf.
- Smeer nu bovenop de cake en rondom de cake de rest van het beslag. Hou een beetje over en spuit (optioneel) toefjes op de bovenkant van de taart.
- Werk af met eetbare bloemen.