Wat moet je doen als je geen eieren meer in huis hebt? Daar bestaat maar 1 correct antwoord op: deze suikervrije chocolade mokkacake maken ! Wat een verrukking deze cake! Hij bevat geen eieren, geen boter, wel veel water… dat klinkt als een fail recept misschien, maar boy oh boy dit moet je echt proeven!
De cake zelf is mega maar dan ook mega smeuïg. Je kan hem met een gerust hart in de koelkast bewaren (hetgeen de topping deugd zal doen), zonder dat hij uitdroogt! Zei ik al dat hij smeuïg was? 🙂 Er zit geen echte chocolade in, maar door het toevoegen van het lauwe water komt de chocoladesmaak van de cacao nog beter toch zijn recht. Niemand gelooft je dat er geen echte chocolade in verwerkt zit.
Tips voor het maken van de Suikervrije Chocolade mokkacake:
- Rond vs langwerpige cake: heb je geen ronde springvorm? Geen nood, je kan hem ook prima in een langwerpige cakevorm maken (met dezelfde hoeveelheden).
- 1 op 1 suikervervanger: dit is een suikervervanger die dezelfde zoetkracht heeft als kristalsuiker. Dus 100 g suikervervanger = 100 g witte suiker (qua zoetkracht). Die zoetkracht vind je terug op de verpakking. Je hoeft uiteraard helemaal geen suikervervanger te gebruikten , je kan deze ook prima door echte suiker vervangen. De voedingswaarden die onder het recept staan vermeld, houden echter wel rekening met dat je een suikervervanger gebruikt.
- Cacaopoeder: dit is puur cacoapoeder. Nesquik is geen cacaopoeder zoals in het recept vermeldt (just saying :))
- Espressopoeder: dit is dus oploskoffie, maar niet de grove soort. Je moet hier echt het poeder voor nemen.
- Zonnebloemolie: Als je geen zonnebloem olie in huis hebt, kan je als alternatief arachideolie of vloeibare margarine nemen. Het gebruik van olijfolie zou ik afraden want dat is dan weer heel specifiek van smaak.

Suikervrije Chocolade mokkacake
Equipment
- 1 ronde springvorm van +/- 18 cm diameter
- bakpapier
Ingrediënten
Voor de chocoladecake
- 250 g zelfrijzende bakmeel
- 225 g 1 op 1 suikervervanger of witte kristalsuiker
- 25 g cacaopoeder zie tips
- 2 el espressopoeder afgestreken eetlepels (zie tips)
- 1/2 tl zout
- 40 g zonnebloemolie
- 1 tl vanille extract
- 250 ml warm water
- 2 el koffie (vers gezet)
Voor de mokka topping
- 125 g volle room
- 65 g macarpone
- 20 g 1 op 1 suikervervanger
- 1 tl vanille extract
- 1 tl espressopoeder
Instructies
Voor de chocoladecake
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in en bestuif overvloedig met bloem (of bekleed hem met bakpapier).
- In een mengkom voeg je alle droge ingrediënten samen: zelfrijzende bakmeel, 1 op 1 suikervervanger, cacaopoeder, espressopoeder en zout. Meng goed en zet apart.
- In een andere mengkom meng je alle natte ingrediënten: zonnebloemolie, vanille extract, warm water en koffie.
- Doe nu geleidelijk de natte ingrediënten bij de droge terwijl je blijft mixen.
- Stort het beslag in de springvorm en bak de cake zo'n 40 – 45 min in de voorverwarmde oven (prik er af en toe eens in met een satéprikker om te controleren of de cake goed is).Laat de cake volledig afkoelen op een rooster.
Voor de mokkatopping
- Mix de mascarpone samen met de suiker luchtig.
- Doe er vervolgens de volle room bij en mix tot je semi-stijve pieken krijgt.
- Voeg er het vanille extract en het espressopoeder aan toe en mix nog kort.