Het weer in 2024 zullen we toch niet snel vergeten denk ik… Sinds de geboorte van mijn zoontje mid november 2023, kan ik de zonnige dagen op 2 handen tellen denk ik. We zijn ondertussen eind juni en ein-de-lijk heeft de zon beslist om te gaan shinen! Zonnige dagen, vragen om zonnige recepten. Voor deze suikervrije citroen yoghurtcake moet je dan misschien je oven wel opzetten, maar de cake is wel heerlijk fris en smeuïg.
De cake maakte ik suikervrij door een één op één suikervervanger te gebruiken. Deze vind je standaard in de supermarkt. Mijn favoriete merken zijn de Pure Via patisserie (let goed op dat je de juiste kiest, soms heb je van purevia ook andere verhoudingen dan 1 op 1, kijk dus goed op de verpakking), of Zùsto. In Zùsto zitten, in tegenstelling tot de Pure Via patisserie, wel nog wat caloriëen maar beduidend minder dan in echte suiker uiteraard.
Het vleugje amandelmeel dat ik eraan toevoegde zorgt echt voor een extra smeuïg resultaat. Ik gebruikte in het recept volle Griekse yoghurt. Ik weet dat de vetten hiervan wat hoger liggen, maar de magere variant kant soms wat zuur uitvallen vind ik persoonlijk. Daarom koos ik in het recept van deze suikervrije citroen yoghurtcake voor de volle versie.
Tips:
- In dit recept gebruikte ik een bundtcake vorm. Dat is zeker niet nodig! Je kan ook gewoon een rechthoekige cakevorm gebruiken.
- Wil je graag de citroen nog wat extra in de smaak zetten? Voeg dan nog een eetlepel extra citroensap toe.
- Geen citroen in huis? Volgens mij moet hij ook verrukkelijk zijn met appelsien.
- Toch liever geen citroen in je cake? Check dan zeker ook deze yoghurtcake (het best scorende recept hier op de blog).
- Als je toch liever het verzadigd vetgehalte wat wil verlagen, kan je ook opteren voor de citroencake met olijfolie.
Suikervrije Citroen Yoghurtcake
Equipment
- Bundtcake vorm of langwerpige cakevorm
- 2 Mengkommen
- Rasp
- Citruspers
Ingrediënten
- 3 eieren
- 175 g 1 op 1 suikervervanger of gebruik kristalsuiker
- 150 g volle Griekse yoghurt
- 100 g gesmolten harde margarine of boter
- 1 tl vanille extract
- 1 citroen – voor de zeste + 2 el sap
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 50 g amandelmeel
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de cakevorm in en besprenkel overvloedig met bloem (zorg dat alle kantjes goed zijn ingevet en met bloem bedekt zijn).
- Smelt de margarine/boter op laag wattage in de magnetron, zet apart.
- Klop de eieren samen met de suiker(vervanger) tot een schuimige massa. Zirg ervoor dat je de suikervervanger lepel per lepel bij de eieren mixt. Anders krijg je klontertjes (bij gewone witte suiker heb je dat probleem niet).
- Doe er vervolgens ook de yoghurt, gesmolten boter/margarine en vanille extract bij en mix verder.
- Rasp de zeste over het beslag en pers de citroen. Schep 2 eetlepels citroensap bij het beslag.
- In een andere mengkom, meng je het bakmeel, het amandelmeel en het snufje zout. Mix de droge ingrediënten kort onder de natte en stort het beslag in de cakevorm.
- Bak de cake gedurende +/- 30 min en controleer met een cakeprikker of de cake voldoende gebakken is (als je met een vork of prikker in de het midden van de cake prikt, mag er geen beslag meer aan je prikker kleven). Werk de bovenkant optioneel af met poedersuiker (door een zeefje) – of met suikervervanger maar dat werkt iets minder mooi af vind ik persoonlijk.
Notities
- Koolhydraten: 8,5 g (17,0 g)
- Kcal: 153 (305)
- Vetten: 9,9 g (19,8 g)
- Verz. vetten: 3,5 g (7,0 g)
- Eiwit: 3,6 g (7,2 g)
- Vezels: 2,8 g (5,7 g)