Tjonge jonge, of ik hier een geweldig recept bedacht heb!? Ik denk het wel 🙂 ! En ja ik durf dat zelf te zeggen, want dit is echt zo zooooo goed! Dat courgette in gebak al zorgde voor een smeuïge touch, zonder de smaak van courgette achter te laten, bewees ik al met mijn chocolade muffins uit mijn 2de bakboek, Meer ongewoon zoet. Nu wou ik eens een recept proberen zonder chocolade (om te testen of je dan misschien die courgette toch wel proeft), dus zo maakte ik deze Suikervrije Courgette Koffiecake.
En ik kan al verklappen dat je die courgette helemaal niet proeft trouwens!
Terug naar de koffiecake, een koffiecake is een ding, ik zag het al meermaals op Instagram en Pinterest verschijnen. Het gekke is dat er dus helemaal geen koffie zit in een koffiecake. Het is gewoon een cake die goed smaakt met een tasje koffie (maar welke cake is dat niet, vraag ik me dan af 🙂 ) .
Enkele tips bij het maken van deze Suikervrije Courgette Koffiecake
- Vloeibare margarine: ik gebruik het vaak in mijn recepten want het is verzadigd vetarm én gemakkelijk in gebruik. Vloeibare margarine is niet hetzelfde als gesmolten margarine. Vloeibare margarine is de bak en braad margarine die je in een knijpfles koopt. De margarine in een wikkel (zoals solo een gekend merk is), is harde margarine. Dus niet hetzelfde;
- Geen vloeibare margarine in huis? Dan kan je het vervangen door zonnebloemolie, gesmolten boter of gesmolten harde margarine (maar bij die laatste 2 gaat het verzadigd vetgehalte wel stevig de lucht in)
- 1 op 1 suikervervanger: dit is een suikervervanger die dezelfde zoetkracht heeft als witte kristalsuiker. Dus 100 g suikervervanger = 100 g witte suiker (qua zoetkracht). Die zoetkracht vind je terug op de verpakking. Je hoeft uiteraard helemaal geen suikervervanger te gebruikten , kan deze ook prima door echte suiker vervangen. De voedingswaarden vermeldt onder het recept, houden echter wel rekening met dat je de taart met een suikerveranger maakt.
- Gebruik de fijne kant van de rasp voor het raspen van de courgette. Er zal wat vocht meekomen, maar dat is helemaal niet erg. Giet dat zeker niet af, maar dat mag dus gewoon mee in het beslag! (extra smeuïgheid coming your way!)
- Lactosevrij: gebruik ipv halfvolle melk, ongezoete amandelmelk (of een andere plantaardige variant) en je recept is prima lactosevrij te maken zonder aan smaak in te boeten. Check wel even of de vloeibare margarine ook lactosevrij is (meestal is het dat wel, maar dubbelchecken kan nooit kwaad).
Suikervrije Courgette Koffiecake
Equipment
- 1 vierkant bakblik van 18 op 18 cm Een ronde of langwerpige bakvorm kan ook.
- 1 Mengkom
- Rasp
Ingrediënten
Voor de cake
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 175 g 1 op 1 suikervervanger
- 1 tl kaneel
- snufje zout
- 2 eieren
- 125 g halfvolle melk of suikervrije amandelmelk
- 1 tl vanille extract
- 75 g vloeibare margarine uit een knijpfles
- 150 g fijn geraspte courgette
Voor de crumble
- 50 g havermout
- 50 g amandelmeel
- 1 tl kaneel
- 25 g vloeibare margarine uit een knijpfles
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed het bakblik met bakpapier of vet in en bestuif met bloem.
- Begin met het mengen van de droge ingrediënten. Je hebt geen mixer nodig, dus je kan het allemaal mengen met een spatel. Doe de volgende ingrediënten in een mengkom en meng: het zelfrijzend bakmeel, de suikervervanger, kaneel, snufje zout.
- Voeg er vervolgens de natte ingrediënten aan toe: de eieren, de (amandel)melk, het vanille extract en de vloeibare margarine.
- Rasp de courgette in een diep bord zodanig dat je ook het vocht mee opvangt (dat gieten we NIET weg). Doe de geraspte courgette bij de rest van het beslag en meng het eronder met een spatel.
- Stort het beslag in de bakvorm.
Voor de crumble
- Meng de havermout met het amandelmeel, het kaneel en de vloeibare margarine. Kneed met je vingers tot een korrelig deeg.
- Strooi de crumble over het reeds gestorte beslag.
- Bak gedurende 40 à 45min in de voorverwarmde oven.