Wat is er zomerser en frisser dan een heerlijke suikervrije passievruchtencake? Niets! Deze moet bovenaan je to-bake lijstje komen te staan, want het is een absolute topper!

Initieel was het helemaal niet de bedoeling om iets met passievruchten te bakken. Maar toen ik bij Delhaize voor het diepvriesfruit stond (altijd een aanrader om hier wat van in te slaan), en ik voor de 4de keer op een rij voor een leeg schap diepvries frambozen stond, viel mijn oog plots op diepgevroren passievruchtenvlees. Hoe handig is dat! Deze zijn als kleine blokjes ingevroren dus heel handig om te doseren. Verse passievrucht kan nogal eens een tegenvaller zijn qua hoeveelheid vlees je er per vrucht uit krijgt. Daarom kwam dit diepvries fruit extra handig van pas.

De combinatie van de kokos met de passievrucht, geeft deze cake een extra exotisch kantje! En wie houdt daar nu niet van?

passievruchtencake

Tips bij het maken van deze suikervrije passievruchtencake

  • Bakvorm: ik gebruikte een langwerpige bakvorm. Heb je liever een ronde cake? Maak hem dan in een ronde springvorm van +/- 18cm diameter.
  • Zonnebloemolie: deze kan je ook vervangen door arachideolie moest je geen zonnebloemolie in huis hebben. Olijfolie zou ik persoonlijk niet aanraden omdat dat niet wat meer doorsmaakt.
  • 1 op 1 suikervervanger: dit is een suikervervanger die dezelfde zoetkracht heeft als witte kristalsuiker. Dus 100 g suikervervanger = 100 g witte suiker (qua zoetkracht). Die zoetkracht vind je terug op de verpakking. Je hoeft uiteraard helemaal geen suikervervanger te gebruikten , je kan deze ook prima door echte suiker vervangen. De voedingswaarden vermeldt onder het recept, houden echter wel rekening met dat je de taart met een suikervervanger maakt.

Fan van passievrucht? check dan zeker ook mijn suikervrije passievruchtenkaastaart of de mini pavlova’s met passievrucht.

passievruchtencake

Suikervrije passievruchtencake

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Lactosevrij
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Nagerecht
Porties 10 personen
calorieën 153 kcal

Equipment

  • 1 Mengkom
  • 1 Langwerpige cakevorm

Ingrediënten
  

  • 150 g passievruchtenvlees van verse of van diepgevroren passievruchten(vlees)
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g 1 op 1 suikervervanger of witte kristalsuiker
  • 80 g kokosrasp
  • 2 eieren
  • 85 g zonnebloemolie
  • 100 ml ongezoete amandelmelk of halfvolle melk indien je niet lactoseintolerant bent
  • 2 el citroensap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet de cakevorm in met zonnebloemolie. Bestuif overvloedig met bloem. Zet aan de kant.
  • Weeg alvast het passievruchtenvlees af. Zet apart.
  • Voeg alle droge ingrediënten samen in een mengkom: zelfrijzend bakmeel, de suiker(vervanger) en kokosrasp. Meng met een lepel.
  • Doe er de 2 eieren, de zonnebloemolie, de amandelmelk, het passievruchtenvlees en het citroensap bij. Mix tot een egale massa.
  • Stort het beslag in de bakvorm en bak de cake gedurende 35-40 min tot de bovenkant goudbruin is. Controleer met een cakeprikker of de binnenkant goed gebakken is (de prikker moet er (bijna) schoon uitkomen).

Notities

Voedingswaarden per stuk van 50 g (of per 100 g)
Koolhydraten: 10,5 g (21 g)
Kcal: 153 (305)
Vetten: 9,9 g (19,8 g)
Verz. vetten: 3,9 g (7,8 g)
Eiwit: 2,9 g (5,7 g)
Vezels: 2,7 g (5,3 g)
Trefwoord passievrucht, passievruchten, suikervrij