Eén keer per jaar maak ik wortelcake, en dat is rond Pasen. En elke keer dat ik het maak denk ik bij mezelf: ‘Dit is zo lekker! Waarom maak ik dat niet vaker?’. Maar aangezien ik zelden 2x hetzelfde recept maak, komt het er dus ook niet meer van … Het recept van deze wortelcake is gebaseerd op een ouder recept, maar dan nòg beter, ziehier de Wortelcake 2.0!

Ik had al lang geleden kleine springvormen gekocht van 10cm diameter. Ze liggen al minstens 6 maanden te schreeuwen in mijn kast om gebruikt te worden. Initieel had ik het idee om er mini cheesecakes mee te maken, want het leek me een perfect corona-formaat (= formaat dat je gezellig met je gezinsbubbel kan opeten). Maar dus met deze wortelcake 2.0 kwamen ze ook van pas, een mini naked stapeltaartje maakte ik ervan. Ik zou het zelfs schattig durven noemen 🙂 .

Nu over de wortelcake 2.0 dan… Ik baseerde het op een eerder gepubliceerd recept. Wat ik eraan veranderde? Ik gebruikte zelfrijzend bakmeel (minder gedoe met bakpoeder en natriumbicarbonaat) en ik verminderde de hoeveelheid suiker (een mens leert uit het schrijven van een boek 😉 ). Voor de frosting verving ik een deel van de roomkaas door mascarpone en ook hier verminderde ik de suiker. And guess what? Het smaakte gewoon nog vele beter! Ik vind pure roomkaasfrosting ietsiepietsie te pittig van smaak, dat heb ik eigenlijk niet zo graag. Door er wat mascarpone door te draaien wordt de frosting zachter van smaak en dat vind ik perfect passen bij deze wortelcake! En dan mogen we de pecannoten niet vergeten te vernoemen, deze geven de wortelcake een heerlijke crunchy beet!

Heb je geen springvorm in huis of wil je geen frosting op je cake? No worries! Deze Wortelcake 2.0 maak je perfect ook in een klassieke langwerpige cakevorm (verdubbel dan wel de hoeveelheid ingrediënten) en de frosting is echt geen must. De cake is op zich al overheerlijk!

Wortelcake

Worteltaart 2.0

De ingrediënten zijn voor een taartje van doorsnede 10cm.
Wil je liever een grote springvorm van 18 cm gebruiken (of een langwerpige cakevorm), maak dan een dubbele hoeveelheid.
(verdeel het beslag over 2 springvormen indien je er een stapeltaart van wil maken)
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Nagerecht
Porties 6
calorieën 338 kcal

Equipment

  • Springvorm van 10cm diameter – 3 stuks (of je kan ook 1 stuk gebruiken, maar dan moet je 3x bakken).
  • bakpapier

Ingrediënten
  

Voor de wortelcake

  • 200 g fijngeraspte wortel
  • 2 eieren
  • 125 g zonnebloemolie !gram en dus geen ml!
  • 1 tl vanille extract
  • 100 g lichtbruine suiker
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • snuifje zout
  • 1 tl kaneel
  • snuifje nootmuskaat
  • 70 g pecannoten grof gehakt

Voor de frosting

  • 65 g boter op kamertemperatuur
  • 50 g mascarpone
  • 50 g light roomkaas zoals philadelphia
  • 50 g poedersuiker

Instructies
 

Voor de wortelcake

  • Smeer die armpjes maar in en begin met het raspen van de wortels (niet te grof!). Zet opzij.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvormen in en bestuif met bloem.
  • Doe de eieren, de olie en het vanille extract samen in een mengkom en klop met een garde luchtig op.
  • Voeg er de suiker aan toe en klop verder tot alles goed gemengd is.
  • Doe er nu het zelfrijzend bakmeel, zout, kaneel en nootmuskaat bij. Mix tot een glad beslag.
  • Voeg er uiteindelijk de geraspte wortels en de fijngehakte pecannoten bij en meng deze met een spatel onder het beslag.
  • Stort het beslag in de springvormen en bak gedurende +/- 40 min. in de voorverwarmde oven (check regelmatig eens met een cakeprikker, vork of satéprikker of de cake voldoende gebakken is).
  • Laat de cakes gedurende 15 min afkoelen in de vorm vooraleer je ze verder laat afkoelen op een rooster.

Voor de frosting

  • Klop de boter romig (enkele minuten). Voeg er de roomkaas, mascarpone, vanille extract en poedersuiker aan toe en mix tot je een gladde frosting hebt.
  • Als de cakes volledig zijn afgekoeld, kan je er eventueel de 'bobbel' aan de bovenkant afsnijden met een mes (zodat je een vlak stuk krijgt). Smeer er 1/3de frosting op en bedek met een 2de laag cake. Smeer opnieuw 1/3de over de 2de cake en stapel er de laatste cake op. Smeer de rest bovenop de cake.
  • Werk eventueel af met pecannoten of stukjes wortel.

Notities

Voor een stukje van 80 g (ja ik weet dat dit taartje echt niet handig snijdt… maar niemand zegt je dat je een stukje niet in twee kan doen 🙂 ). 
Koolhydraten = 25 g
Kcal = 338
Vetten = 24,3 g
Verz. vetten = 7,0 g
Eiwit = 4 g
Vezels = 1,4 g
Trefwoord worteltaart