Ilyas, mijn (bijna) 14 jarige zoon, vraagt er zo vaak naar: Wanneer maak je nog eens wortelcake? Het is een absolute favoriet hier in huis! Ik maakte hem voor een samenwerking met Inex, met een opgeklopte roomkaasfrosting. En tjonge jonge… wat is dat overheerlijk!

Wortelcake met opgeklopte roomkaasfrosting

Een gewone roomkaasfrosting bestaat uit roomkaas in combinatie met boter en suiker. Ik ben er niet zo’n fan van… het voelt wat zwaar en vaak vind ik de smaak ook net dat tikkeltje te zuur. Door geen boter te gebruiken maar de volle room van Inex, wordt de frosting veel luchtiger (lees: lekkerder 😉 ) en heerlijk zacht van smaak. Een absolute top combinatie die je moet proeven om me te geloven!

Wortelcake met roomkaasfrosting

Tips voor het maken van de wortelcake:

  • Hoe fijn moeten de wortels geraspt worden? Ik heb ze graag heel fijn geraspt. Ik gebruik dan ook een maatje kleiner dan als ik wortels zou raspen voor bij mijn salade.
  • Zonnebloemolie: kan je eventueel vervangen door arachideolie. Ik zou geen olijfolie gebruiken want dat heeft dan weer een heel specifieke smaak.
  • Kokosbloesemsuiker: deze vind ik echt héél lekker in de wortelcake. Deze suiker heeft een iets kruidigere smaak dan bruine suiker. Maar dat kan je zeker ook ter vervanging gebruiken.
  • Pecannoten : Pecannoten passen ook perfect bij een wortelcake. Ik hou van de geroosterde pecannoten. Zijn de jouwe niet geroosterd? Dan kan je die even zelf roosteren in de oven (verwarm de oven voor op 175°C, spreid de noten open op een bakplaat en bak ze 2x 5 minuten aan elke kant).
Wortelcake met opgeklopte roomkaasfrosting

Wortelcake met opgeklopte roomkaasfrosting

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Gang Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 10 porties
calorieën 186 kcal

Equipment

  • Langwerpige cakevorm
  • 2 Mengkommen

Ingrediënten
  

Voor de wortelcake

  • 300 g fijngeraspte wortel
  • 3 eieren
  • 185 g zonnebloemolie
  • 1,5 g vanille-extract
  • 150 g kokosbloesemsuiker of lichtbruine suiker
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 1,5 tl kaneel
  • snufje nootmuskaat
  • 100 g pecannoten grof gehakt + extra voor de afwerking

Voor de opgeklopte roomkaasfrosting

  • 75 g roomkaas
  • 100 g Inex Volle room
  • 30 g ahornsiroop
  • 1 tl vanille extract

Instructies
 

Voor de wortelcake

  • Smeer die armpjes maar in en begin met het raspen van de wortels (niet te grof). Zet opzij.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in en bestuif met bloem.
  • Doe de eieren, de olie en het vanille extract samen in een mengkom en klop met een garde luchtig op.
  • Voeg er de suiker aan toe en klop verder tot alles goed gemengd is. Doe er nu het zelfrijzend bakmeel, zout, kaneel en nootmuskaat bij. Mix (of meng met een spatel) tot een glad beslag.
  • Voeg er uiteindelijk de geraspte wortels en de grof gehakte pecannoten bij en meng deze met een spatel onder het beslag.
  • Stort het beslag in de bakvorm en bak gedurende +/- 45 min. in de voorverwarmde oven (check regelmatig eens met een cakeprikker, vork of satéprikker of de cake voldoende gebakken is).
  • Laat de cake gedurende 15 min afkoelen in de vorm vooraleer je ze verder laat afkoelen op een rooster.

Voor de opgeklopte roomkaasfrosting

  • Doe de roomkaas samen met de ahornsiroop en het vanille extract in een mengkom. Mix tot je een gladde massa krijgt.
  • Voeg er de Inex volle room aan toe en verhoog de snelheid van je mixer. Blijf mixen tot de frosting steviger en luchtiger wordt.
  • Smeer de frosting bovenop de cake en werk af met nog wat grof gehakte pecannoten (optioneel).

Notities

Voor een stuk van 50 g (of voor 100 g)
Koolhydraten: 15,5 g (31 g)
Kcal: 186 (372)
Vetten: 12,2 g (24,4 g)
Verz.vetten: 1,6 g (3,2 g)
Eiwit: 2,8 g (5,6 g)
Vezels: 1,0 g (2,0 g)
Trefwoord wortelcake, worteltaart