Yoghurtcake met blauwe bessen

Mijn liefste collega's stoppen me zo nu en dan recepten toe. Of ze komen zelfs aandraven met hele boeken inspiratie! Hier alvast geen vrees dat ik ooit zonder een bak-idee kom te zitten. In het geval van deze yoghurtcake met blauwe bessen kwam een collega met de Libelle Lekker op de proppen. Ik nam enkele foto's van het recept met het idee 'ééntje voor later'.

 

yoghurtcake met blauwe bessen

Aangezien het blauwe bessen seizoen is en ik enkel seizoensfruit probeer te kopen, had ik een bakje in de koelkast staan. Het bakje was nogal groot en hier thuis ben ik de enige blauwe bessen fan. Toen schoot het me te binnen dat ik nog een resem foto's van recepten op mijn telefoon had staan. Ik toverde snel dit receptje boven en besloot ermee aan de slag te gaan! Ik verwachtte een middelmatig cakeje maar wat een aangename verrassing was dit! De cake is héél smeuïg (dankjewel Griekse yoghurt) en door de citroenschil in het beslag proeft de cake heerlijk fris. Net de zomer op je tong...

yoghurtcake met blauwe bessen

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min voorbereiding + 45-50 min in de oven
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Bakpapier
  • Cakevorm
  • Mengkom

Ingrediënten

  • 150 g gesmolten boter
  • 220 g suiker
  • 2 eieren
  • 1 potje Griekse yoghurt - natuur (125 g)
  • 1 el geraspte citroenschil
  • 1 kl vanille extract
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g verse blauwe bessen

Instructies

  1. Bekleed de cakevorm met bakpapier.
  2. Smelt de boter in de microgolfoven (zorg ervoor dat hij niet meer heet is als je hem hierna gebruikt, anders krijg je gebakken eitjes).
  3. Verwarm de oven voor op 160°C.
  4. Mix de gesmolten boter, suiker, yoghurt, citroenschil, vanille extract en de eieren.
  5. Doe er het bakmeel bij en mix nog eens goed.
  6. Schep er nu de blauwe bessen door en giet het beslag in de cakevorm.
  7. Zet zo’n 45-50 min in de voorverwarmde oven (check af en toe eens of hij gaar is door een houten prikker in het midden van de cake te steken).
  8. Haal de cake uit de oven en laat eerst nog zo’n 15 min afkoelen in de vorm vooraleer je hem op een rooster plaatst.

Bron: Gebaseerd op een recept uit Libelle Lekker.