Zebracake

Je ziet ze tegenwoordig wel vaker op Instagram opduiken: dé zebracake (of toch als je, zoals ik, honderden mensen volgt die alleen maar food-posts delen 🙂 ). Toen een collega me vroeg of ik al eens een zebracake gemaakt had, moest ik bekennen dat ik het nog niet geprobeerd had. Ik besloot dan ook om daar op slag verandering in te brengen! Het toeval wilde dat mijn dochter net jarig was en ze een traktatie voor op school moest meenemen (als dat geen toeval was, vond ik wel een andere reden natuurlijk). Hoe cool is een zebracake wel niet, dacht ik zo! Ook de juffen vonden het blijkbaar indrukwekkend 🙂 . 

Laat ons eerlijk de balans opmaken: het is eigenlijk een veredelde gemarmerde cake, je moet geduld hebben en indien er kinderen in huis rondlopen, zorg dat ze uit de buurt blijven (laat ze onder geen geding meewerken want dan krijg je een luipaard en geen zebra --> misschien ook een optie!). Hoewel jullie ongetwijfeld dol zouden zijn op mijn acteer- en presentatietalent, bespaar ik jullie een Tartes Yaya instructiefilmpje (ja zo jammer hoor ik je nu denken 😉 ). Maar wees niet bevreesd: Youtube is your friend, honey! Ik heb speciaal voor jullie deze uitgekozen (je kan direct forwarden naar minuut 2:05 😉 ). 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 25 min voorbereiding + 30 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Springvorm van +/- 23 cm diameter
  • bakpapier
  • Mixer
  • Weegschaal
  • 2 mengkommen

Ingrediënten

  • 250 ml zonnebloemolie + een extra lepel om in te vetten
  • 250 g witte suiker
  • 100 ml halfvolle melk
  • 4 eieren (op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille extract
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 25 g cacao poeder

Instructies

  1. Vet de springvorm in met 1 eetlepel olie. Snij vervolgens bakpapier uit zodat het net op de bodem van de springvorm past. Strooi bloem in de vorm en zorg ervoor dat alle randjes en kantjes goed bebloemd zijn. 
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  3. Doe de olie, suiker, melk, eieren en het vanille extract in een grote kom en meng alle ingrediënten (bij voorkeur met een garde). 
  4. Giet 400 g van het beslag over in een andere mengkom. Zet opzij. 
  5. Voor de vanillemix: Zeef 175 g zelfrijzend bakmeel en doe dit, samen met 1/2 tl bakpoeder, in mengkom 1. Mix alles goed en zet opzij. 
  6. Voor de chocolademix: Neem mengkom 2 en doe hier 125 g gezeefd zelfrijzend bakmeel en 1/2 tl bakpoeder bij. Zeef ook het cacao poeder en voeg dit toe. 
  7. Neem een eetlepel van de vanillemix en giet die in het midden van de springvorm. Neem vervolgens met een nieuwe eetlepel (die je enkel voor de chocolademix zal gebruiken) 1 eetlepel van de chocolademix en giet die in het midden van je eerste eetlepel vanillemix. Erna neem je weer een eetlepel vanillemix en giet je die uit in het midden van de zonet toegevoegde chocolademix. Ga zo door tot zowel de vanillemix als de chocolademix op zijn. Telkens als je een eetlepel van één van beide mixen toevoegd zal je zien dat het beslag 'uitdeint'. Als beide mixen zijn opgebruikt zal het beslag tegen de randen van de springvorm komen. Het hoeft niet 100% perfect te zijn, maar probeer toch een zekere precisie te hanteren, dat creëert het mooiste effect. 
  8. Bak de cake gedurende +/- 30 min in een voorverwarmde oven (prik er met een satéprikker in om te kijken of de cake goed is). 
  9. Als de cake klaar is, haal hem uit de oven en laat hem nog even afkoelen (15 min) in de springvorm alvorens hem te ontvormen en verder op een rooster te laten koelen. 

Bron: Zebra cake van Lorraine Pascale