Ik kreeg de vraag om een recept te maken met de Aardbeien van Hoogstraten en de Balsamico van Ponti. Voor moest je het nog niet doorhebben, aardbeien en balsamico azijn zijn een heerlijke combinatie! Zo koos ik voor het recept van deze Kaastaart met geroosterde Aardbeien-Balsamico coulis.

Dit is echt een op en top zomers taartje! Heerlijk de frisheid van de kaastaart gecombineerd met de aardbeien-balsamico coulis is gewoon geweldig!

Ik gebruikte voor de kaastaart ook cottage cheese. Cottage cheese is zeer rijk aan eiwitten en bevat belachelijk weinig vet. Het betere kaasje dus! Je kan er trouwens ook super lekkere ontbijtwafels mee maken, zoals deze cottage cheese havermout wafels bijvoorbeeld.

Vorig jaar maakte ik voor dezelfde samenwerking (Ponti Balsamico x Hoogstraten aardbeien) de aardbeien galette met balsamico, ook een groot succes! Wil je voor de makkelijkere combinatie gaan, maak dan de galette, dat is iets sneller klaar en als je het echt héél gemakkelijk wil maken, kan je een voorgemaakte zanddeeg kopen in de winkel.

Kaastaart met aardbeien-balsamico coulis

Aardbeien-Balsamico Cheesecake

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 35 minuten
Gang Nagerecht
Porties 12 Personen
calorieën 246 kcal

Equipment

  • Ronde springvorm van 18cm diameter
  • bakpapier
  • Hakmolentje

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 60 g harde margarine
  • 150 g digestive koekjes

Voor de kaastaart

  • 400 g cottage cheese
  • 400 g magere roomkaas
  • 2 eieren
  • 120 g suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 20 g maïszetmeel

Voor de aardbeien-balsamico coulis

  • 350 g aardbeien (zonder steeltje)
  • 2 el Balscamico azijn
  • 2 el honing

Instructies
 

Voor de bodem

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een springvorm met bakpapier (snij een ronde uit ter grootte van de bodem en stroken voor de randen. Vet de vorm in en 'kleef' het bakpapier ertegen).
  • Verkruimel de koekjes in de hakmolen.
  • Smelt de margarine kort in de magnetron en giet dit over de koekjes. Meng met een lepel.
  • Stort het koekmengsel uit op de bodem van de springvorm en druk aan met de lepel.
  • Laat 10 min bakken in de voorverwarmde oven en maak ondertussen de kaastaart.

Voor de kaastaart

  • Mix de cottagecheese samen met de roomkaas (lang genoeg tot de meeste brokjes verdwenen zijn). Het beslag zal niet helemaal glad worden, er blijven nog wat brokjes van de cottagecheese achter, maar dat is niet erg.
  • Doe er 1 voor 1 de eieren bij en daarna de suiker, het vanille extract en het maïszetmeel. Mix nog eens kort en stort het beslag in de vorm (over de voorgebakken bodem).
  • Verlaag de temperatuur van de oven tot 160°C en bak de taart gedurende 1u 10min (of tot de taart er stevig genoeg uitziet, hij mag nog een ieniemienie beetje wobbelen). Laat daarna nog 10 min in de oven met de deur op een kier alvorens hem volledig te laten afkoelen op een rek.
  • Als de taart volledig is afgekoeld, bewaar hem dan in de koelkast.

Voor de coulis

  • Verhoog de temperatuur van de oven weer tot 180°C.
  • Was de aardbeien en snij ze in 4. Leg ze in een ovenschaal.
  • In een apart kommetje doe je de honing samen met de balsamico azijn. Meng met een lepel en giet dit over de aardbeien.
  • Zet de aardbeien 15 min in de voorverwarmde oven.
  • De coulis kan je in de koelkast bewaren. Dresseer de cheesecake pas net voor het serveren met de coulis.

Notities

Voor 1/12de van de taart (snij de taart in 4 en dan elke 4de nog eens in 3, dan heb je netjes 12 stukjes)
Koolhydraten: 26 g
Kcal: 246
Vet: 12,1 g
Verz. vet: 6,5 g
Eiwit: 8,0 g
Vezels: 0,7 g
 
 
Trefwoord Aardbeien, balsamico, Cheesecake, kaastaart