Mmmm het was weer even geleden dat ik nog een cheesecake maakte. En daar moest dringend verandering in komen, want cheesecake blijft toch echt één van mijn favoriete dessertjes. Ik heb dan ook niet voor niks een heel hoofdstuk in mijn 2de boek, Meer ongewoon zoet, gewijd aan desserten met kaas. Mijn boek kan je hier trouwens kopen. Toen ik van Philips de Latte Go 5500 series mocht uittesten, kreeg ik meteen zin in een Espresso Cheesecake. Dus hier is hij dan…

Even over dat volautomatische espressomachine van Philips. De LatteGo 5500 series… mijn gooood wat is me dat! Echt next level koffie! Ik keek er zo hard naar uit deze te ontvangen en te testen. Je kan er maar liefst 20 verschillende soorten koffie mee zetten (denk aan een espresso, cappuccino, Latte Macchiato, iced coffee,…). De meeste mensen denken dat zo’n volautomatisch koffiemachine heel wat onderhoudswerk met zich meebrengt, maar dat is alleszins bij de LatteGo niet het geval. Hij geeft netjes aan wanneer de koffiebak vol is, wanneer je water moet bijvullen, wanneer de bonen op zijn… Het gaat gewoon vanzelf.

Espressso cheesecake

Genoeg over het espressomachine, terug naar de Espresso Cheesecake. Ik maakte hem met een bodem van speculooskoekjes, een vulling van roomkaas en voor de topping koos ik voor Chocolade ganache… Moet ik er eigenlijk nog meer woorden aan vuilmaken? Deze Cheesecake is hémels!

Espresso Cheesecake

Espresso Cheesecake

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Glutenvrij
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Nagerecht
Porties 8 Personen
calorieën 231 kcal

Equipment

  • ronde springvorm 18 cm diameter
  • Hakmolentje of Blender
  • bakpapier
  • 2 Mengkommen

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 150 g speculoos Glutenvrij indien nodig
  • 60 g harde margarine

Voor de vulling

  • 640 g magere roomkaas
  • 140 g 1 op 1 suikervervanger of witte kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 70 ml koffie (dat mag straffe zijn)
  • 3 eieren

Voor de chocolade ganache

  • 50 g pure chocolade
  • 50 g volle room

Instructies
 

Voor de bodem

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Verkruimel de speculoos met een hakmolentje en smelt de margarine in de magnetron op laag wattage.
  • Roer de gesmolten margarine onder de koekkruimels en stort het in de bakvorm. Druk stevig aan met de onderkant van een glas of achterkant van een lepel.
  • Bak de bodem 10 min in de voorverwarmde oven.

Voor de vulling

  • Verlaag de temperatuur tot 160°C en laat de bodem nog 10 min afkoelen en maak ondertussen de vulling.
  • Mix de magere roomkaas los en doe er de suiker(vervanger) bij. Voeg er vervolgens het vanille extract en de afgekoelde koffie bij.
  • Mix er als laatste de eieren onder.
  • Bak de taart ongeveer 60 min in de voorverwarmde oven. Hij mag nog wat wobbelig zijn als hij eruit komt, maar ook niet té.
  • Laat afkoelen en zet de taart minimum 4u in de koelkast.

Voor de chocolade ganache

  • Hak de chocolade in gelijke stukjes of gebruik callets. Verwarm de room tot tegen het kookpunt en giet deze over de chocoladestukjes. Laat 30 s staan.
  • Blijf dan roeren in het kommetje tot de chocolade een gladde ganache wordt. Giet de ganache over de kaastaart en strijk glad met de achterkant van een lepel.
  • Laat de ganache nog 20 min opstijven in de koelkast alvorens de taart aan te snijden.

Notities

Voor 100 g van de taart
Koolhydraten: 13,5 g
Kcal: 239
Vetten: 15,6 g
Verz. vetten: 8,3 g
Eiwit: 6,3 g
Vezels: 2,6 g
Trefwoord Cheesecake, espresso, kaastaart, koffie, philips