Ik vond dat het stilaan tijd werd om een aparte categorie in mijn menu te voorzien ‘Cheesecake’. Dat heb ik dan zo meteen maar in orde gebracht toen ik deze Espresso Cheesecake met Oreo bodem aan het bereiden was. Want ondertussen zwerven hier al tal van kaastaartrecepten op de blog. Zowel no bake recepten zoals de No bake Oreo kaastaart als een bijna no bake kaastaart zoals de frambozen cream cheese taart en een hele resem ‘bake’ recepten. Maar ze hebben we allemaal 1 ding gemeen: in geen énkel van deze kaastaartrecepten zit gelatine of agar agar.

Espresso cheesecake

Zij die me al langer kennen, weten dat ik een fobie heb voor gelatine. Om één of andere duistere reden zijn Yasmine & Gelatine een absolute no go. Het lukt me gewoon niet om het ding te verwerken, alsof de gelatine voelt dat ik het een gruwelijk vies ingrediënt vind. Maar ik treur er niet langer om, ik vermijd het goedje gewoon 🙂 . Soms kan je gewoon beter problemen vermijden dan ze proberen op te lossen, nietwaar!?

Espresso cheesecake

Maar… ik wijk af… Dus de Espresso cheesecake is uiteraard tha bomb! Ze heeft een heerlijk krokante bodem van Oreokoekjes, een lekkere vaste kaastaart smaak met een vleugje koffie en alsof dat nog niet genoeg is, wordt de taart afgewerkt met een laag chocolade ganache…. mmm… Perfect voor op een herfstige dag als je het mij vraagt…

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30 min + 50 à 60 min baktijd
  • Moeilijkheidsgraad:
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Bakpapier
  • 2 mengkommen
  • Springvorm van 18cm (als je een hogere taart wil zoals op de foto) of 24cm als je een iets lagere variant wil maken. Beide vormen lukken voor de hoeveelheid van ingrediënten hieronder opgelijst.
  • Blender / hakmachine

Ingrediënten

Voor de bodem
  • 20 Oreo koekjes
  • 70 g gesmolten boter
Voor de kaastaart
  • 660 g roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
  • 150 g suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 75 ml koffie (dat mag straffe zijn)
  • 3 eieren
Voor de ganache
  • 50 g pure chocolade
  • 50 g melk chocolade
  • 80 ml volle room
  • Eventueel wat stukjes chocolade of chocolade krullen voor de afwerking

Instructies

Voor de bodem
  1. Vet de bodem en de randen van je springvorm in met boter.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Snij bakpapier uit in de grootte van de bodem en kleef deze op de bodem van de springvorm. Snij ook repen bakpapier uit die je gebruikt om tegen de binnenkant van de springvorm te kleven.
  4. Verkruimel alle oreo koekjes met een blender of hakmachine.
  5. Smelt de boter in de magnetron.
  6. Doe de gesmolten boter bij de koekkruimels en meng.
  7. Stort het koek mengsel op de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de achterkant van een lepel.
  8. Bak de bodem gedurende 10 min in de oven.
  9. Laat hem volledig afkoelen vooraleer je er het kaastaartbeslag over stort.
Voor de kaastaart
  1. Zet koffie en laat deze afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Doe ondertussen de roomkaas in een mengkom en roer deze zacht met een mixer (ongeveer 2 min.)
  4. Doe er de suiker, het vanille extract en de koffie bij en mix verder.
  5. Als laatste voeg je er 1 voor 1 de eieren aan toe.
  6. Stort het beslag over de Oreo bodem (het beslag is lopend, dat is normaal).
  7. Bak de taart gedurende 50 à 60 min in de voorverwarmde oven.
  8. Eens de taart gaar is, zet je de oven op een kier en laat je zo de taart nog 15min verder afkoelen vooraleer je ze helemaal uit de oven haalt. Laat de taart verder afkoelen op het aanrecht tot ze helemaal is afgekoeld. Erna kan je ze naar de koelkast verhuizen (voor min 4u, of een hele nacht).
Voor de afwerking
  1. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een warmtebestendige pot/mengkom.
  2. Giet de room in een steelpannetje en laat deze tot net tegen het kookpunt komen. Giet vervolgens de bijna kokende room over de stukjes chocolade.
  3. Laat ongeveer een minuut rusten vooraleer je erin begint te roeren. Roer vervolgens tot alle chocolade is gesmolten.
  4. Giet de ganache over de taart en strijk uit met de achterkant van een lepel.
  5. Smakelijk!

Bron: Recept van de espresso Cheesecake van The First Year Blog.