Valt het op dat het al even geleden is dat ik nog een taart bakte? Een echte grote taart bedoel ik dan… Gezien corona en het beperkte clubje waar je maar mee mag optrekken, maak ik kleinere porties, of porties die gemakkelijker uit te delen zijn. Zo maak je met dit recept van de mini espresso cheesecakes (met speculoosbodem) 9 stuks. En als je een gezin vormt, geraken die 9 stuks echt wel op in 2 of 3 dagen 😉 . Dan moet je zelfs de buren niet lastig vallen 🙂 . Geen groot gezin? Geen nood, die buren helpen je maar al te graag deze kleine heerlijkheid weg te werken.

Mini espresso cheesecakes

Zo’n kleine porties cheesecakes zijn echt niet moeilijk te maken. En het goede nieuws is: je hebt er geen exotische vorm voor nodig, gewoon een muffin-bakvorm en papieren muffinvormpjes. Ik maakte eerder ook al deze mini cheesecakes. Dat recept is een klassiek cheesecake recept met een vleugje citroen. Ik herwerkte het recept lichtjes om er deze mini espresso cheesecakes met speculoosbodem van te maken (en de ingrediënten iets ‘lighter’ te kiezen). Niet zo’n fan van speculoos? Dan kan je ook gecrushte oreokoekjes gebruiken voor de bodem. Eerder maakte ik ook al een espresso cheesecake (een grote variant) waar ik Oreo koekjes als bodem gebruikte. Dat is ook echt een hemelse combinatie.

Ok genoeg over andere cheesecake variaties (die je allemaal trouwens mooi verzameld terugvindt onder de categorie ‘Cheesecake‘ op mijn blog), back to deze mini espresso cheesecakes (met speculoosbodem)! De bodem van speculaaskoekjes is licht krokant en de vulling is heerlijk zacht en luchtig. Wanneer de cheesecakejes zijn afgekoeld zakken ze wel wat in en lijkt het alsof de bovenkant vettig is. Werk daarom af met wat gezeefde cacaopoeder. Dan heb je een mooier afgewerkt resultaat en de ietwat bittere smaak van het cacaopoeder maken het cheesecakeje echt helemaal af!

Mini espresso cheesecakes

Mini Espresso Cheesecakes

Moeilijkheidsgraad : Gemakkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Nagerecht
Porties 9 mini cheesecakes
calorieën 133 kcal

Equipment

  • Muffin-bakvorm
  • Papieren muffinvormpjes
  • Hakmolentje of blender
  • Zeefje (optioneel)

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 65 g speculaas
  • 30 g harde margarine gesmolten

Voor de vulling

  • 1 el warm water
  • 1 zakje oploskoffie
  • 220 g magere roomkaas (zoals Philadelphia light)
  • 60 g (light) zure room
  • 50 g witte suiker
  • 1/2 tl vanille extract
  • 1 ei
  • enkele eetlepels ongezoet cacaopoeder voor de afwerking

Instructies
 

Voor de bodem

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een muffin bakvorm met papieren muffin bakpapiertjes.
  • Verkruimel de koekjes met een hakmolentje of blender en smelt de margarine in de magnetron op laag wattage (600 W).
  • Doe de margarine bij de koekkruimels en meng. Verdeel over de bakpapiertjes (dat zou zo 10 g per cakeje moeten zijn). Druk aan met de achterkant van een lepel.
  • Bak de bodems 5 min in de oven. Bereid ondertussen de cheesecake vulling.

Voor de vulling

  • Warm een klein beetje water op. Giet de oploskoffie in een kommetje en doe hier 1 el heet water bij zodat de koffie oplost. Zet apart.
  • Mix de roomkaas samen met de suiker tot een glad beslag.
  • Voeg er de zure room, het vanille extract en de koffie bij.
  • Doe er vervolgens het ei bij en mix tot alle ingrediënten zijn opgenomen.
  • Schep de vulling op de bodems (ongeveer 40 g per cakeje).
  • Bak gedurende 18 – 20 min in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goud-bruin kleurt. Nadat de cakejes zijn afgekoeld zullen ze bovenaan wat inzakken. Dat is normaal! Ook de bovenant ziet er wat 'vettig' uit. Daarom is het mooier om ze met wat cacaopoeder af te werken.
  • Werk af met gezeefd en ongezoet cacaopoeder. Bewaar de mini espresso cheesecakes in de koelkast.

Notities

Per mini espresso cheesecake
Koolhydraten = 12 g
Kcal = 133
Vetten: 8 g
Verz Vetten: 4,2 g
Vezels: 0,3 g
Trefwoord Cheesecake, espresso