Hoewel passievruchten het hele jaar door verkrijgbaar zijn in de winkel, geven ze mij een zomergevoel. Deze no bake passievruchten kaastaart is dan ook de ideale zomertaart. Hij moet niet in de oven (ah ja, no bake), al moet je wel even het vuur aanzetten om de ingrediënten op te warmen. Maar hej, die oven blijft uit, dat is al iets :).

Passievruchten, mijn zoontje is er verzot op! Het beste van al, je kan 13 passievruchten eten voor slechts 12,5 g koolhydraten binnen te hebben (ter vergelijking: dat zijn evenveel koolhydraten als één appel). Met zijn diabetes denken/leven wij in koolhydraten :). Al ben ik er wel sterk van overtuigd dat je na het eten van 13 passievruchten niet meer zo enthousiast zal roepen :). Een passievrucht kan Ilyas dus perfect eten tussendoor zonder er insuline voor te moeten inspuiten. Wist je trouwens dat wanneer ze wat verrimpeld zijn, deze net rijp zijn? Je koopt ze meestal als ze nogal glad zijn, maar als je ze even laat liggen beginnen ze te verrimpelen/verschrompelen. Ze krijgen een zoetere smaak naarmate ze verrimpelen.

Ok, laat ik dan nu wat vertellen over de taart zelf! Eerst en vooral gebruikte ik geen suiker maar Zùsto (suikervervanger met 75% minder kcal dan gewone suiker). Zùsto in combinatie met deze taart is echt perfect. Ondertussen kwam ik Zùsto trouwens ook al tegen in mijn lokale Delhaize (in kleinere zakjes) en ik hoorde dat hij ook bij Aveve en Colruyt te vinden is. Moest je deze toch niet vinden, kan je altijd eens een kijkje nemen op hun website . Daar kan je via het kaartje zoeken naar een verkooppunt in de buurt.

Ik koos ervoor om een kaastaart te maken waar geen oven aan te pas komt, een no bake passievruchten kaastaart dus…. Als het ‘no bake’ is, wil dit meestal zeggen dat er geleermiddelen worden gebruikt. Voor diegenen die me al langer kennen, weten dat ik een fobie heb voor geleermiddelen. Ik werk enkel met Agar (want gelatine is al helemaal een no go), maar dat wil wel eens grondig mislukken. Vaak begint mijn beslag te schiften of stolt mijn agar al voor het helemaal is opgenomen met de andere ingrediënten (en dan krijg je dus precies plastieke stukjes in je taart, absoluut geen aanrader kan ik je zeggen 🙂 ). Maar bij de bereiding van deze taart, gingen ze mij niet hebben! Ik verwarmde het hele beslag op, mét de agar. Wat een succes! Als het bij mij lukt, lukt het zeker en vast ook bij jou!

Smakelijk!

No Bake Passievruchten kaastaart

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Glutenvrij
Voorbereidingstijd 40 minuten
Rusttijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Gang Nagerecht
Porties 12
calorieën 243 kcal

Equipment

  • Ronde springvorm (van 24 cm voor een plattere kaastaart / 20 cm diameter voor een hogere kaastaart – de mijne was 24 cm)
  • bakpapier
  • Hakmolentje of blender
  • 2 mengkommen
  • Steelpannetje

Ingrediënten
  

Voor de bodem

  • 175 g (glutenvrije) speculoos
  • 70 g harde margarine

Voor de kaastaart

  • 500 g magere roomkaas zoals Philadelphia Light
  • 200 ml volle room
  • 100 g Zùsto
  • 3 passievruchten
  • 2 zakjes agar agar 2g per zakje

Voor de topping

  • 6 passievruchten
  • 1 appelsien voor het sap
  • 1 zakje agar agar 2g per zakje

Instructies
 

Voor de bodem

  • Vet de springvorm in met margarine. Snij bakpapier op maat uit (1 ronde cirkel voor de bodem) en 1 lange strook voor de opstaande randen. Kleef deze tegen de wanden en bodem aan. Dat zal ervoor zorgen dat je de springvorm er makkelijker kan afklikken zonder dat er taart aan de rand blijft kleven.
  • Verkruimel de koekjes in een hakmolen en doe deze in een mengkom.
  • Smelt de harde margarine op laag wattage in de magnetron en giet de gesmolten margarine over de koekkruimels. Meng het geheel met een lepel.
  • Stort in de bakvorm en druk stevig aan. Zet in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Voor de kaastaart

  • Haal het sap van de drie passievruchten door een zeef zodat de pitjes achterblijven.
  • Doe alle ingrediënten (inclusief het passievruchtensap) in een mengkom en mix kort. Giet het over in een steelpannetje en warm op. 
  • Voeg er de agar agar aan toe en meng met een garde terwijl je het mengsel aan de kook brengt. Laat minimum 2 minuten doorkoken (ik laat het voor de zekerheid altijd ietsje langer doorkoken). 
  • Laat het beslag wat afkoelen terwijl je de afwas doet :). 
  • Haal de springvorm uit de koelkast en giet het beslag over de speculoosbodem. Zet opnieuw in de koelkast voor minstens 1 u.

Voor de topping

  • Doe het sap (+ pitjes) van de 6 passievruchten in een steelpannetje. Pers de appelsien en doe het samen met het sap ervan bij de passievruchten.
  • Voeg er de agar agar aan toe en laat het sap minstens 2 min. doorkoken. Haal van het vuur en laat nog even afkoelen (niet te veel want dan stijft het misschien al op). Zorg ervoor dat het sap niet heet meer is.
  • Haal de kaastaart uit de koelkast en giet het sap erover. Verdeel het snel met de achterkant van een lepel of met een spatel.
  • Zet opnieuw in de koelkast voor minstens 30 min.

Notities

Voor 1/12de van de taart
Koolhydraten = 13 g
Kcal = 243
Vet = 17,9 g
Verz. vet = 10,4 g
Eiwit = 4,6 g
Vezels = 3 g
 
Trefwoord kaastaart, no bake, passievrucht, Zùsto