Ja het klopt dat ik in mijn kaasttaart-periode zit, en ja het klopt dat ik eigenlijk ALLE kaastaarten lekker vind. En het klopt ook dat ik vooral kaastaart maak aangezien ik nergens meer bloem kon vinden 🙂 (you know: Corona tijden)! Maar deze Tiramisu kaastaart is mijn blog meer dan waardig, want tjonge jonge, wat is hij ongelooflijk lekker!
Pas toen ik een hap nam dacht ik ‘dit proeft naar iets dat ik al eens maakte’ 🙂 . Als je meer dan 100 recepten op je blog hebt staan, vergeet je al eens wat er allemaal opstaat. En blijkbaar heb ik nogal een gatenkaas geheugen als het aankomt op het onthouden van mijn eigen recepten. Ik vond dus dat deze taart wel wat weg had van de Espresso Cheesecake maar dan toch ook niet helemaal 😉 . In deze Tiramisu Kaastaart zitten boudoirs verstopt die in de koffie ondergedompeld zijn. Ook de topping van de taart is van mascarpone beslag wat het toch echt wel op en top Tiramisu maakt.
Ik maakte deze taart met Zùsto als vervanger voor de suiker. Op die manier kon ik de koolhydraten wat naar beneden halen zodat mijn zoon (verzot op Tiramisu) hier ook een net iets groter stukje van kon eten 😉 .
Aangezien we nog steeds in semi-lockdown zijn en overbodige verplaatsingen uit den boze zijn, moesten mijn buren dus maar weer eens taart eten, de sukkelaars 🙂 . De commentaren waren lovend! Zo dus, bakken maar!
Algemeen
- Bereidingstijd: 1 uur
- Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
- Vinden van ingrediënten: ♣ ♣
- Koolhydraten: 1/16de stuk = 18g koolhydraten (en 16de is best veel, want het is een stevige taart)
Benodigdheden
- Bakpapier
- Weegschaal
- Mixer
- Blender of keukenmixer
- Springvorm van +/-23cm
- Spuitzak + spuitmondje (optioneel, je kan de topping er ook gewoon opsmeren)
Ingrediënten
Voor de bodem/korst
- 12 Oreos
- 12 boudoir koekjes
- 1 tl espresso poeder
- 85 g gesmolten boter
Voor de kaastaartvulling
- 900 g roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
- 200 g Zùsto (of witte kristalsuiker)
- 30 g boter op kamertemperatuur
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 2 tl vanille extract
- 65 g patisseriebloem
- 15 boudoir koekjes
- 375 ml sterke koffie – gebruik 6 eetlepels om in de vulling te gebruiken en de rest om de boudoir koekjes in te dippen (je zal nog veel overhebben, maar dat maakt het dippen makkelijker).
Voor de topping
- Bekijk het recept van mijn mascarpone frosting. De helft hiervan is ruim voldoende.
- Enkele el cacaopoeder
Instructies
Voor de bodem
- Bekleed een springvorm met bakpapier (ik vet de bodem in met boter en knip voor de bodem een ronde uit die ik er dan inkleef, voor de zijkanten knip ik stroken bakpapier uit die ik aan de binnenkant kleef).
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Los de koffie op in 1 tl heet water.
- Verpulver de Oreo en boudoir koekjes in de keukenmixer of blender.
- Doe er de koffie en de gesmolten boter bij.
- Meng alles goed en stort het kruimeldeeg op de bodem van de springvorm. Druk stevig aan met de achterkant van een lepel.
- Bak 10 min in de voorverwarmde oven.
Voor de kaastaartvulling
- Zet straffe koffie en hou 375 ml apart.
- Mix de boter zacht samen met de roomkaas.
- Doe er de bloem en de Zùsto (of suiker) bij.
- Voeg 1 voor 1 de eitjes toe. Doe er het vanille extract en 6 el koffie bij.
- Schraap geregeld met een spatel de randen schoon.
- Stort de helft van het beslag over de koekjesbodem.
- Dip de boudoir koekjes in de koffie en leg ze over het beslag.
- Stort vervolgens de andere helft van het beslag over de koekjes.
- Bak gedurende 30 à 40 min in de oven en laat volledig afkoelen voordat je er de topping over doet.
Voor de mascarpone frosting
- Volg de instructies in het recept van de mascarpone frosting.
- Doe de frosting in een spuitzak met rond spuitmondje en spuit toefjes bovenop de kaastaart. Indien je geen spuitzak en spuitmondje hebt kan je ook gewoon met een mes de frosting op de taart smeren.
- Werk af met cacaopoeder (dat je even door een zeef haalt).
- Smakelijk!
Bron: Geïnspireerd op het recept van de Tiramisu Cheesecake van Amy in the Kitchen.