Ik had (weeral) een heleboel melige appels in de frigo liggen. Steeds als we naar de winkel gaan nemen we appels mee (want op het lijstje staat gewoon 'groenten en fruit') en steeds weer vergeten we dat we nog appels hebben. Anyhow, daar kunnen we wel wat mee! Appel crumble muffins maken bijvoorbeeld!

De muffins die je met dit recept uit je oven tovert zijn om je vingers vanaf te likken. Ze smaken heerlijk naar kaneel, zijn lekker zacht vanbinnen en hebben een krokant bovenlaagje (de crumble of course). Tip: ze zijn op z'n allerlekkerst als ze nog lauw zijn... Njom njom... want wie kan er in hemelsnaam wachten te ze helemaal zijn afgekoeld ;).

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min voorbereiding + 20 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Mengkommen
  • Weegschaal
  • Garde 
  • Spatel
  • Soeplepel
  • Cupcake bakvorm
  • Cupcake vormpjes (papieren)

Ingrediënten

Voor de muffins (+/-10 stuks)
  • 160 g patisseriebloem
  • 100 g witte suiker
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • snuifje zout
  • 2 geschilde appels in kleine blokjes gesneden
  • 120 ml melk (ik gebruikte halfvolle)
  • 1 ei
  • 60 ml plantaardige olie (bv. zonnebloemolie. Gebruik geen olijfolie want dat smaakt teveel door)
Voor de crumble
  • 45 g havermout
  • 60 g bijna gesmolten boter
  • 1/2 tl kaneel
  • 45 g bruine suiker

Instructies

Voor de muffins
  1. Meng alle droge ingrediënten met een garde in een mengkom: bloem, suiker, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en het zout.
  2. Snij de geschilde appels in kleine blokjes en roer dit onder het bloemmengsel. 
  3. Verwarm de oven voor op 180°C en leg papieren cupcakevormpjes in een cupcake bakvorm (je kan ook bakpapier gebruiken maar dat werk iets minder makkelijk). 
  4. Meng in een andere mengkom de melk, het ei en de olie met een garde.
  5. Meng nu het melkmengsel onder het bloemmengsel met een spatel tot al de bloem is opgenomen. 
  6. Schep het beslag in de cupcake vormpjes (vul ze tot ongeveer 1 cm onder de rand).
Voor de crumble
  1. Meng met een soeplepel alle ingrediënten voor de crumble (zorg ervoor dat de boter bijna volledig gesmolten is als je hem onder de rest mengt).
  2. Bekleed de cakjes met de crumble. Ik deed dit gewoon met mijn handen, dat werkte het makkelijkst. 
  3. Bak de muffins +/- 20 min in de voorverwarmde oven. Test met een satéstokje of een vork of de cakjes genoeg gebakken zijn (de prikker of de vork moeten er 'droog' uitkomen).
  4. Laat de muffins verder afkoelen op een rooster. 
  5. De muffins zijn het allerlekkerst als ze nog een beetje lauw zijn.

Bron: Apple Crumble muffin recept van Chrissie Baker --> thebusybaker.ca