Eerlijk is eerlijk, ik ben geen bananen liefhebber. Hier thuis is enkel onze dochter er zot van. Maar toen ze maar druiven en appels bleef verkiezen boven een banaan en de bananen bij elke keuze maar bruiner en bruiner werden, moest ik ingrijpen (zonde om ze weg te gooien). Ik draaide ze in deze ‘suikervrijere’ bananenmuffins met chocolade.

Ik krijg een beetje kriebels van de term suikervrij, want natuurlijk zit er in een banaan veel suikers. Dus laat ik het suikervrijer noemen dan? Ik verving namelijk de suiker uit het originele recept door Zùsto, hetgeen het onmiddellijk diabetes-vriendelijker maakt.

En wat ik nu zelf van die muffins vond? Heerlijk! De bananen smaken niet teveel door, maar door de bananen krijg je wel een smeuïge consistentie. Niet te droog, niet te luchtig, net goed! De chocolade in de muffins maken het helemaal af. Wat nog extra mooi is meegenomen? Dat het recept heel eenvoudig is én snel klaar. Hup, waar zijn die bruine bananen hier?

Algemeen

 • Bereidingstijd: 15 min + 15 min baktijd
 • Moeilijkheidsgraad:
 • Vinden van ingrediënten:
 • Koolhydraten: 21,5 g kh als je 7 muffins van het beslag maakt of 25 g kh als je er 6 maakt.

Benodigdheden

 • 2 Mengkommen
 • Muffin bakvorm
 • Papieren cupcake vormpjes
 • Spatel
 • Weegschaal

Ingrediënten – voor 6 à 7 muffins

 1. 2 zeer rijpe bananen
 2. 1 ei
 3. 95 g patisseriebloem
 4. 65 g Zùsto (koop je hier) of gewone suiker
 5. 50 g chocoladedruppels (of in kleine stukjes gesneden chocolade)
 6. 40 ml plantaardige olie; bij voorkeur zonnebloemolie.
 7. 1 tl bakpoeder

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Bekleed een muffinvorm met papieren cupcake vormpjes.
 3. Prak de bananen met een vork.
 4. Doe de bloem samen met het bakpoeder en de chocoladedruppels in een mengkom en zorg ervoor dat de chocolade goed onder het bloem gemengd is (dit zal ervoor zorgen dat de chocoladedruppels niet naar de bodem zinken)
 5. In de mengkom van de keukenrobot (of indien je geen keukenrobot hebt, in een andere mengkom voor de mixer) doe je het ei samen met de suiker en de olie. Klop met een garde (of met de garde van de keukenrobot) tot je een egaal geheel hebt. Voeg er vervolgens de geprakte bananen aan toe.
 6. Met een spatel schep je het bloemmengsel onder het eimengsel.
 7. Verdeel met een lepel het beslag over de vormpjes tot ongeveer een halve centimeter van de rand.
 8. Zet gedurende +/-15 min in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is (prik er eens in met een vork of satéstokje, als het er proper uitkomt zijn de muffins klaar).

Bron: Recept van de chocolademuffins