Enige tijd geleden maakte ik de Chocolade laagjestaart met speculoosfrosting, de combinatie van de chocolade met de speculoosfrosting was gewoon geweldig. Daarom besloot ik hiervan ook eens cupcakes te maken. En zo, ladies & gents, werden de chocolade cupcakes met speculoosfrosting geboren! Easy peasy as cupcakes can be en de frosting maken doe je echt op 5 min. Helemaal getest en goed bevonden door mijn man, de kinderen en mezelf natuurlijk 🙂 . 

Ben je niet zo'n speculoosfan? Geen paniek, je kan deze chocolade cupcakes ook perfect combineren met Mascarpone frosting . 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min voorbereiding + 15 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ 
  • Vinden van ingrediënten: ♣ 

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Mixer
  • Weegschaal
  • Spatel
  • Papieren cupcakevormpjes
  • Cupcake bakplaat
  • Spuitzak
  • Spuitmondje (ik gebruikte er één van Wilton M1)

Ingrediënten (voor 18 cupcakes)

Voor de cupcakes
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 tl zout
  • 50 g cacaopoeder
  • 115 g boter
  • 300 g fijne suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 2,4 dl karnemelk
  • 1 tl appelciderazijn
  • 1 tl bakpoeder
Voor de frosting
  • 150 g boter
  • 300 g poedersuiker
  • 200 g speculoospasta
  • +/- 20 à 40 ml melk (enkel als het nodig is)
Voor de afwerking
  • 9 speculoosjes

Instructies

Voor de cupcakes
  1. Verdeel papieren cupcake vormpjes over je cupcake bakplaat. 
  2. Verwarm de oven voor op 180°.
  3. Zeef de bloem en het cacaopoeder en meng met het zout --> zet even aan de kant.
  4. Klop (in een andere mengkom) de boter en de suiker zacht.
  5. Voeg 1 voor 1 de eitjes toe en klop goed na elke toevoeging.
  6. Voeg het vanille extract toe en meng verder.
  7. Zet de mixer op een lage snelheid en voeg om beurten het bloem-mengsel en de karnemelk toe. Eindig met de bloem.
  8. Meng azijn en het bakpoeder. Laat even bruisen en voeg het toe aan het taartdeeg.
  9. Vul de cupcake bakvormpjes voor 2/3de met beslag. 
  10. Zet de cupcakes in de voorverwarmde oven van 180°C
  11. Bak de cupcakes gedurende 12 à 15 min

Aantal min. zijn afhankelijk van je oven. Prik er met een vork/satéprikker in om te kijken of ze goed zijn.

Tip: Indien je een combi-oven hebt kan je hem instellen op 180°C hete lucht + 90watt microgolf.

Laat de cupcakes volledig afkoelen voor je ze met speculoosfrosting versiert. 

Voor de speculoosfrosting
  1. Mix de boter romig (dit duurt enkele minuten)
  2. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix verder (+/-4 min)
  3. Doe de speculoospasta bij de botercrème en voeg er eventueel wat melk bij tot je de juiste textuur krijgt. 
  4. Neem een spuitzak en spuitmondje en vul de spuitzak met de speculoosfrosting. Spuit stevige toefjes op de cupcakes en werk af met een half speculoosje.