Mijn dochtertje werd 6 tijdens de Corona lockdown. Helaas geen feestje dus… Maar gelukkig wel een traktatie om uit te delen! Ik maakte deze heerlijke cupcakes met Ruby chocolade frosting versiert met een fris viooltje. We gingen op pad om de cupcakes rond te delen bij enkele vriendjes uit de buurt. Zo kwamen we eens uit ons kot, zag ze nog eens wat vriendjes van op school (op een veilige afstand natuurlijk) en voelde het toch een beetje als een feest! 🎉

Cupcakes met ruby chocolade frosting

Haar verjaardag stond wel een beetje in het thema van bloempjes. Ik bestelde een hele reeks eetbare bloemen en versierde er zo haar verjaardagstaart mee, en bakte ook nog bloemenkoekjes. Bloemen zijn trouwens altijd geweldig om te verwerken in desserts!

Voor de basis van de cupcakes gebruikte ik mijn basis recept voor vanille cupcakes. Ik werkte af met een frosting van Ruby Chocolade. Ruby Chocolade is van nature roze van kleur. Het is gemaakt van een roze cacao-boon en smaakt wat zuurder. Dat klinkt eigenlijk echt niet lekker, maar dat is het dus wel, voor alle duidelijkheid 😉. Een yoghurt smaak is misschien beter (en lekkerder) uitgedrukt. En de natuurlijk roze kleur is ook fijn meegenomen!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30 min + 8u in de vriezer + 20 min afwerking
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten:

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mixer
  • Mengkom
  • cupcake bakvorm
  • Spuitzak
  • Spuitmondje (ik gebruikte spuitmondje 1M van Wilton)

Ingrediënten

Voor de cupcakes
  • zie basisrecept cupcakes hier.
Voor de frosting
  • 250 g boter
  • 150 g ruby chocolade
  • 50 ml volle room
  • 50 g poedersuiker
  • ½ tl vanille extract
  • Viooltjes voor de afwerking (optioneel)

Instructies

Voor de cupcakes
  1. Maak de cupcakes volgens dit recept.
Voor de frosting
  1. Doe de chocolade samen met de room in een magnetron bestendig kommetje. Smelt de chocolade op laag wattage in de magnetron (met intervallen van 30s tussen de welke je de chocolade eens omroert). Als bijna alle stukjes gesmolten zijn, blijf dan roeren tot alle chocolade gesmolten is  (hierdoor ben je zeker dat je de chocolade niet te lang opwarmt. Hij moet namelijk afgekoeld zijn voor je hem aan de boter toevoegt). 
  2. Snij de boter in stukjes en doe hem in de keukenrobot (of mengkom + mixer). Mix zeker 15 min op hoge stand.
  3. Schraap tussendoor de boter van de rand. De boter wordt stilaan witter en luchtiger. 
  4. Voeg de poedersuiker en het vanille extract toe en laat de mixer nog voor 5 minuten draaien op een lagere stand. Zo blijft het luchtig.
  5. Doe er de chocolade bij terwijl je blijft mixen.
  6. Doe de botercrème in een spuitzak met spuitmondje en spuit toefjes frosting op de cupcakes.
  7. Smakelijk!