Bijna Halloween … De kindjes zijn super excited en mogen de laatste dag voor de vakantie verkleed naar school gaan. Feest! Vorig weekend beloofde ik samen cupcakes te maken. En uiteraard moest dat in Halloween thema. Deze spooky Halloween cupcakes zijn pompoencupcakes met een lekkere lichte chocoladefrosting (ok die misschien niet helemaal goed uitgespoten werden waardoor ze nu wat doen denken aan iets anders… *eye roll*)
Het maken van de cupcakes was een makkie! Ik verving 2/3de van de suiker door Zùsto om ze wat koolhydraatarmer te maken. De frosting was ook geen uitdaging. Maar het spook erop krijgen was andere koek. Het spookje zelf is gemaakt van suikerpasta. Eronder zit een suikervrije marshmellow op een frisco-stokje. Ik geef eerlijk toe, het was een geprutst! Maar het resultaat is wel héél leuk! Het lijkt of de spookjes vliegen over het cakeje.
Op zoek naar andere Halloween bak inspiratie? Bekijk dan zeker ook eens de No Bake Mummy Brownies (glutenvrij!).
Algemeen
- Bereidingstijd: 30 min + 15 min baktijd + 1u afwerking
- Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣ ♣
- Vinden van ingrediënten: ♣
Benodigdheden
- Cupcake bakvorm
- Papieren cupcake vormpjes
- 2 mengkommen
- Spuitzak
- Rond spuitmondje
- Frisco-stokjes
- Deegrol
Ingrediënten (voor 12 cupcakes)
- 125 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl natrium bicarbonaat
- 1/2 tl zout
- 1 tl kaneel
- 1 tl pumkin spice (kan je makkelijke zelf maken zie het recept hier)
- 120 ml plantaardige olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
- 2 eieren
- 100 g zusto (of vervang door lichtbruine suiker)
- 50 g lichtbruine suiker
- 225 g pompoenpuree (deze maak je heel makkelijk zelf)
- 1 tl vanille extract
- 2 el cacao poeder
Voor de frosting
- 125 ml volle room
- 200 g melkchocolade
Voor de afwerking
- Suikervrije marshmellows
- Frisco-stokjes
- Witte rolfondant
- Chocoladedruppels (voor de oogjes)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vul de cupcake bakplaat met papieren vormpjes.
- Doe volgende ingrediënten in een kom: bloem, bakpoeder, natrium bicarbonaat, zout, kaneel en pumpkin spice kruiden. Zet opzij.
- Mix erna de olie, eieren, Zùsto, lichtbruine suiker, pompoenpuree en het vanille extract tot een glad beslag.
- Doe er beetje bij beetje het bloemmengsel bij tot alle ingrediënten zijn opgenomen.
- Vul de papieren vormpjes voor de helft met het beslag.
- Doe vervolgens 2 el cacao bij de rest van het beslag (je zou nog 1/3de moeten over hebben).
- Vul erna de vormpjes verder op met de rest van het beslag.
- Bak de cakejes gedurende +/- 15 min in de voorverwarmde oven (check met een satéprikker of de cakejes klaar zijn. Als de prikker er proper uitkomt, zijn ze goed).
- Laat ze volledig afkoelen.
Voor de frosting
- Terwijl je cakejes afkoelen kan je de frosting maken.
- Hak de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een warmte bestendig potje.
- Warm de room op in een steelpannetje tot bijna tegen het kookpunt.
- Giet de hete room over de chocolade en laat 1 minuut rusten. Meng rustig de chocolade onder de room tot je een gladde chocoladesaus krijgt.
- Zet gedurende 30 min in de koelkast of even in de diepvries zodat de frosting kan opstijven.
- Mix kort de chocoladefrosting luchtig en doe hem in een spuitzak met rond spuitmondje.
- Spuit toefjes op de afgekoelde cupcakes.
Voor de afwerking
- Rol de rolfondant uit met een deegrol (bij voorkeur een siliconen deegrol of je kan ook een rol vershoudsfolie gebruiken voor het uitrollen)
- Snij rondjes uit van ongeveer 10 à 12 cm diameter (gebruik bv een soepkom om af te tekenen).
- Steek een marshmellow op een frisco-stokje en hang er een cirkel rolfondant over. Gebruik je vingers om de fondant in de juiste plooi te krijgen. Tip: is het stokje te lang? Zaag er dan een stukje af met een scherp mes.
- Duw er 2 chocolade druppels in voor de oogjes.
- Klaar! En smullen maar!
Bron: Geïnspireerd op het recept van de Sally’s baking addiction – Pumpkin cupcakes