Deze Oreo cupcakes zouden wel eens een idee kunnen zijn als afsluiter van het Kerst-menu. Wat denken jullie? Ze zien er zo ontzettend leuk uit en zijn ook nog eens overheerlijk. Zelfs al je geen Oreo fan bent (zoals ik), zijn ze om je vingers van af te lekken!

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min voorbereiding + 12 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣

Benodigdheden

  • Mixer
  • Mengkom
  • Weegschaal
  • Spatel
  • Spuitzak
  • Spuitmondje (gekarteld)
  • Cupcake vormpjes
  • Cupcake bakvorm 

Ingrediënten

Voor de cupcakes (12 stuks)
  • 125 g boter (op kamertemperatuur)
  • 125 g suiker
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 el melk
  • 16 oreo koekjes
Voor de frosting 
  • 300 g mascarpone
  • 75 g volle room
  • 100 g bloemsuiker
  • 1 kl vanille extract
  • 6 verkruimelde oreo's
Voor de afwerking
  • 12 hele oreo's

Instructies

Voor de cupcakes
  1. Verwarm de over voor gedurende 10 min op 180 - 200°C.
  2. Zorg dat de boter al even uit de frigo ligt voor je ermee aan de slag gaat.
  3. Mix de boter totdat ze goed zacht is.
  4. Doe er de suiker en vanillesuiker bij en mix verder.
  5. Doe er 1 voor 1 de eieren bij terwijl je blijft mixen.
  6. Voeg het zelfrijzend bakmeel aan toe.
  7. Doe er vervolgens de 2 eetlepels melk bij.
  8. Crush 4 oreo koekjes met een hakker en voeg de kruimels bij het beslag. 
  9. Mix nog een laatste keer. 
  10. Leg de papierenvormpjes in de cupcake bakplaat. 
  11. Leg 1 Oreo koekje in elk vormpje (dit vormt de bodem van de cupcakejes) - dus 12 in totaal. 
  12. Schep nu het beslag in de vormjes en zorg ervoor dat je ongeveer 1 cm van de bovenkant blijft.
  13. Bak de cakejes gedurende +/- 12 min op 180°C (indien je een combi-oven hebt, schakel dan gelijktijdig de microgolf functie in op 90W)
  14. Om te controleren of de cakejes klaar zijn, prik er met een vork middenin. Er mag geen deeg meer blijven aanplakken (een ieniemienie beetje kan geen kwaad, dan ben je zeker dat ze niet te droog zijn ;))
  15. Laat de cakejes helemaal afkoelen vooraleer je er de topping op spuit. 
Voor de topping
  1. Doe alle ingrediënten samen in een mengkom.
  2. Mix het geheel op lage snelheid.
  3. Doe de topping in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.
  4. Spuit de topping op de afgekoelde cakejes.
Voor de afwerking

Tip: doe dit nét voor het opdienen anders worden de koekjes wak.

  1. Werk af door een volledige Oreo rechtop in de topping te drukken.

Bron: Voor de oreo frosting gebruikte ik het recept uit de Oreo Cupcakes van Hap & Tap.