Wist je dat, Coöperatie Hoogstraten niet enkel aardbeien in hun assortiment hebben? Ze hebben zelfs pompoenen! En wat voor een. Ik mocht voor hen een herfstig pompoenrecept uitwerken en zo werden deze Pompoenmuffins met roomkaasvulling geboren!
Pompoen in gebak? Ja en nog eens ja! Het is echt zo lekker! De pompoen smaakt zeker niet te hard door, maar het maakt je gebak super smeuïg. Als je bang bent om aan die pompoenpuree te beginnen? Geen nood, er is echt niets makkelijker om te maken dan pompoenpuree. Check even dit artikel.
Uiteraard is die pompoen te groot/te veel om helemaal in dit recept te verwerken, maar geen nood! Met de overschot maak je toch gewoon een lekkere pompoensoep? Of ga voor deze lekker pompoenpannenkoekjes.
Enkele tips die ik nog graag met je deel over dit recept:
- Pompoenpuree : ik zei het hierboven al. Eenvoudiger dan pompoenpuree wordt het niet. Je snijdt gewoon een pompoen overlangs, legt de helften op de bakplaat en bakt ze gedurende 30 min in de oven (afhankelijk van de grootte van je pompoen). Lees er hier alles over.
- Suikervervanger: dit is een suikervervanger die dezelfde zoetkracht heeft als kristalsuiker. Dus 100 g suikervervanger = 100 g witte suiker (qua zoetkracht). Die zoetkracht vind je terug op de verpakking. Je hoeft uiteraard helemaal geen suikervervanger te gebruikten , je kan deze ook prima door echte suiker vervangen. De voedingswaarden vermeldt onder het recept, houden echter wel rekening met dat je de taart met een suikervervanger maakt. In die recept gebruik ik een bruine suikervervanger en een witte suikervervanger. Voor de bruine suikervervanger, vind ik die van Sukrin heel lekker. Voor de witte, zijn mijn lievelingsmerken Pure via patisserie of Zùsto.
- Suikervervanger vs echte suiker: je kan ook gewoon echte suiker gebruiken voor dit recept; Dan vervang je gewoon de suikervervanger door lichtbruine suiker en witte kristalsuiker. Let enkel op dat de voedingswaarden dan niet meer overeenkomen.
- Pumpkin spicekruiden: dit is heel makkelijk zelf te maken volgens dit recept.
Pompoenmuffins met roomkaasvulling
Equipment
- 1 Muffin-bakvorm
- papieren muffinsvormpjes
- Spuitzak
Ingrediënten
Voor de pompoenpuree
- 1 Hoogstraten pompoen zie tips in het artikel
Voor de muffins
- 70 g zonnebloemolie
- 75 g 1 op 1 lichtbruine suikervervanger of bruine suiker
- 50 g 1 op 1 suikervervanger of witte kristalsuiker
- 1 ei
- 150 g pompoenpuree
- 1 tl vanille extract
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 2 tl pumpkin spice kruiden zie tips in het artikel
Voor de roomkaasvulling
- 100 g light roomkaas
- 15 g 1 op 1 suikerveranger of witte kristalsuiker
- 1 tl vanille extract
Instructies
Voor de pompoenpuree
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de pompoen in 2 met een stevig keukenmes. Doe dit van aan het steeltje overlangs naar beneden. Leg nu de twee helften met de gesneden kant naar beneden op de bakplaat.
- Laat ongeveer 30 min in de voorverwarmde oven bakken. Als de pompoen aan de buitenkant mals is, is hij klaar. Draai de pompoenhelften om en lepel er de pitten uit. Schep daarna het vlees eruit en pureer het met een staafmixer. Voor dit recept heb je maar 150 g pompoenpuree nodig, met de rest kan je heerlijke soep maken bijvoorbeeld.
Voor de muffins
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de zonnebloemolie, bruine en witte suiker(vervanger) en het ei in een mengkom. Klop met een garde ingrediënten door elkaar. Voeg er de pompoenpuree en 1 tl vanille extract aan toe. Meng verder.
- Meng in een andere mengkom het zelfrijzend bakmeel en de pumpkin spice kruiden.
- Voeg geleidelijk het bakmeel bij de natte ingrediënten en klop of mix tot een glad beslag.
- Schep met een lepel, ongeveer 50 g beslag in een papieren muffinvormpje.
Voor de roomkaasvulling
- Mix de roomkaas met 15 g suiker(vervanger) en het vanille extract tot een glad beslag. Doe dit in een spuitzak waar je het teutje vanaf knipt. Spuit in het midden van elke muffin wat van de roomkaasvulling.
- Bak de muffins gedurende 12 à 15 min.