Als je op zoek bent naar een lekkere frisse muffin met weinig koolhydraten, dan is dit het ideale recept voor jou! Deze smeuïge Suikervrije Amandel sinaasappelmuffins zijn ook nog eens glutenvrij en super makkelijk te maken. Het ideale recept als heerlijk tussendoortje met een tas thee of koffie.
Deze muffins maakte ik suikervrij en zonder toegevoegde vetten. Doordat het gebruik van amandelmeel zijn deze muffins al vanzelf wat ‘vochtiger’/vetter. Amandelmeel heeft een relatief hoog vetgehalte (want ja, noten!), maar zit wel boordevol ‘betere vetten’ en dus amper verzadigde vetten.
Tips voor het maken van de muffins:
- Griekse yoghurt: of je nu halfvolle, volle of magere yoghurt neemt, het kan allemaal. Je kan ook voor een plantaardig alternatief gaan en dan zijn deze muffins ook nog eens lactosevrij.
- 1 op 1 suikervervanger: dit is een suikervervanger die dezelfde zoetkracht heeft als kristalsuiker. Dus 100 g suikervervanger = 100 g witte suiker (qua zoetkracht). Die zoetkracht vind je terug op de verpakking. Je hoeft uiteraard helemaal geen suikervervanger te gebruikten , je kan deze ook prima door echte suiker vervangen. De voedingswaarden die onder het recept staan vermeld, houden echter wel rekening met dat je de muffins met een suikervervanger maakt.
- Appelsien vs citroen: mag het nog wat zuurder/frisser van smaak zijn? Dan kan je ook de appelsienzeste vervangen door citroenzeste.

amandel sinaasappel muffins
Equipment
- Muffin-bakvorm
- 9 papieren muffins vormpjes
- 1 Mengkom
Ingrediënten
- 2 eieren
- 150 g griekse yoghurt
- 1 appelsien (voor de zeste)
- 1 tl vanille extract
- 200 g amandelmeel
- 125 g 1 op 1 suikervervanger of gebruik witte kristalsuiker
- 1 tl bakpoeder
- 1 snuf zout
- 20 g amandelschilfers
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Klop de eitjes los in een mengkom en voeg er de Griekse yoghurt aan toe.
- Doe er het vanille extract en de appelsienzeste bij. Klop met een garde tot een egale massa.
- Voeg er het amandelmeel en de suikervervanger aan toe en meng alles nog eens goed. Roer er tenslotte het bakpoeder en het zout onder.
- Schik de papieren vormpjes in de muffin bakvorm en vul ze voor 3/4de met beslag. Werk de bovenkant nog af met amandelschilfers (optioneel).
- Bak de muffins 15 à 18 min in de oven tot de bovenkant goudbruin kleurt. Controleer met een cakeprikker of de muffins voldoende gebakken zijn.