Met Pasen maakte ik het mezelf belachelijk gemakkelijk. Ik nam gewoon het recept van mijn Worteltaart van vorig jaar en maakte er wortelcupcakes van in de plaats.

Het enige verschil met vorig jaar is de diabetes van mijn zoontje. Wetende dat hij vorig jaar zot was van de worteltaart, verving ik nu een deel van de suiker door Zùsto (om zo de totale hoeveelheid koolhydraten naar beneden te krijgen). Resultaat: glansrijk geslaagd! Even smeuïg als vorig jaar, enkel een tikkeltje gezonder 😉 .

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min voorbereiding + 15 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad:
  • Vinden van ingrediënten:
  • Koolhydraten: 15 g koolhydraten per cupcake – zonder paaseitje meegerekend (als je er 18 maakt en gebruik maakt van Zùsto zoals hieronder in het recept staat).

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Papieren cupcake vormpjes
  • Cupcake bakplaat
  • Mixer

Ingrediënten

Voor de cupcakes (+/- 18 stuks)
  • 300 g wortel, fijn geraspt
  • 3 eieren
  • 185 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille-extract
  • 100 g Zùsto en 85 g lichtbruine basterdsuiker (of 185 g lichtbruine basterdsuiker)
  • 225 g patisseriebloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl natriumbicarbonaat
  • snuf zout
  • 2 tl kaneel
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 100 g pecannoten, fijngehakt Hou enkele pecannoten opzij voor de afwerking
Voor de roomkaasfrosting
  • 100 g boter
  • 150 g roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 g poedersuiker
  • 18 paaseitjes
    of hele pecannoten om af te werken

Instructies

Voor de cupcakes
  1. Start met het raspen van de wortels (niet te grof!). Zet opzij.
  2. Zet alvat de papieren vormpjes in een cupcake bakvorm klaar.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C.
  4. Doe de eieren, de olie en het vanille extract samen in een mengkom en klop met een garde luchtig op.
  5. Voeg er de suiker aan toe en klop verder tot alles goed gemengd is.
  6. Doe er nu de patisseriebloem, bakpoeder, natriumbicarbonaat, zout, kaneel en nootmuskaat bij.
  7. Mix tot je een glad beslag krijgt.
  8. Voeg er uiteindelijk de geraspte wortels en de fijngehakte pecannoten bij en meng deze met een spatel onder het beslag.
  9. Vul de cupcake vormpjes tot een halve cm onder de rand.
  10. Bak de cakejes gedurende +/-15 min in de voorverwarmde oven.
  11. Laat de cakejes volledig afkoelen op een rooster.
Voor de roomkaasfrosting
  1. Klop de boter romig (enkele minuten).
  2. Voeg er de roomkaas en het vanille extract aan toe en meng verder.
  3. Doe er de poedersuiker bij en mix tot een glad beslag.
  4. Doe de frosting in een spuitzak en knip er beneden een 2 cm vanaf (zodat je een opening krijgt van +/- 2cm diameter).
  5. Spuit toefjes frosting op de cupcakes en werk af met een chocolade eitje of met een pecannoot.

Bron: Geïnspireerd op het recept van de Laura’s Bakery Carrot Cake