Ik zag ze al wel eens op Instagram passeren, deze Croissants aux pommes (enfin die naam kwam van één van mijn volgers, want ik had niet meteen een originele naam gevonden voor deze lekkernij). Het leek me een perfect recept om de herfst mee te starten. En wat is er gezelliger dan een huis dat ruikt naar appel-gebak!? Juist ja, niets!
Het recept is dood-eenvoudig! Je moet er alleen voor zorgen dat je het gat in de de appelringen groot genoeg maakt anders wordt het echt prullen om dat bladerdeeg errond te wikkelen. Ik gebruikte hier eerst een appelboor voor, schilde dan mijn appels rond om rond (dus zeker niet in partjes snijden, want dan ben je verloren), sneed ze in plakjes en dan maakte ik het gat in het midden nog groter door de achterkant van een spuitmondje erin te duwen. Dat heeft eigenlijk de perfecte grootte, tenminste als je een groot spuitmondje neemt. Je kan uiteraard ook gewoon het gat groter maken door het met een mesje groter uit te snijden.
De Croissants aux pommes zijn het lekkerst als ze lauw-warm geserveerd worden. Ik heb me laten influisteren dat een bolletje vanille ijs het mogelijk nòg beter maakt 🙂 . En ik denk dat dat niet gelogen is .
Croissants aux pommes
Equipment
- bakplaat
- bakpapier
- Kommetje
- Doreerkwast
Ingrediënten
- 2 appels
- 15 g vloeibare margarine
- 10 g kokosbloesemsuiker of gebruike bruine suiker
- 1 tl kaneel
- 1 vel bladerdeeg
- 1 ei om te doreren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de ovenplaat met bakpapier.
- Schil de appels, laat ze heel, snij ze dus niet in partjes. Haal het klokhuis weg met een appelboor. Snij de appel in schijfjes van 1 centimeter dikte. Indien je geen appelboor hebt, kan je het klokhuis ook wegsnijden met een mesje (in een cirkel), zorg er altijd voor dat je een gat in het midden hebt. Sowieso is het gat met de appelboor ook te klein, dus je mag er wat meer uit wegsnijden.
- Leg het vel bladerdeeg open en snij repen van ongeveer 1 cm breedte. Leg aan de kant.
- Meng in een kommetje de vloeibare margarine met de suiker en het kaneel. Smeer het mengsel met de doreerkwast, over beide kanten van de appelring.
- Wikkel nu de bladerdeegrepen rond de appelringen. Als het gat te klein is, wordt dat echt prullen, zorg er dus zeker voor dat je het gat groot genoeg gemaakt hebt.
- Leg de appelringen op de bakplaat. Klop het eitje los en besmeer de bovenkant van de appelringen met het ei. Bak gedurende 20 min in de oven totdat de bovenkant goudbruin ziet. Tip: De appelcroissants zijn het lekkerst als ze lauw-warm zijn.