Ferrero Rocher Cupcakes

Ik maakte voor Kerstavond met de familie een ijstaart, Raffaëlo's (recept volgt later) en deze Ferrero Rocher cupcakes met Nutella frosting. Bij feesten zoals Kerst is er altijd een overdaad aan eten én dessert. Voor mijn zoon met diabetes (type 1) was dit de eerste Kerst als diabeet. Aangezien ik voor de desserts zorgde wou ik toch ook iets maken waar hij ten volle van kon genieten zonder dat zijn suikerwaardes de pan uit zouden swingen. Daarom besloot ik om zowel de Ferrero Rocher cupcakes als de Nutella frosting met Zùsto te maken. Wat een succes! Misschien lazen jullie er al eerder over op mijn blog want ik ben een echte Zùsto-fan! Zùsto is een suikervervanger (75% minder calorieën dan in gewone suiker) en bevat dus een lage glycemiewaarde. Voor diabetici betekent dit: betere controle van de suikerwaardes en minder insuline nodig.  Zùsto heeft, in tegenstelling tot andere suikervervangers, geen vuile nasmaak. Kortom, niemand die het verschil proeft!

Ferrero Rocher Cupcakes

Initieel had ik de Ferrero Rocher cupcakes voor de kindjes gemaakt... Maar nog voor de kinderen er ééntje genomen hadden en zelfs voor ik de ijstaart kon aansnijden gingen de cupcakes de tafel al rond. De commentaren waren lovend! En geheel terecht! Mijn mama zei dat dit het lekkerste was dat ze OOIT gegeten had (met de nadruk op 'ooit'), mijn papa mompelde met volle mond 'mmm... hier moet je toch iets professioneels mee gaan doen!' Kortom: dit is écht een kanjer!

PS: Interesse in Zùsto? Je kan het hier bestellen. 

Algemeen

  • Bereidingstijd: 15 min bereidingstijd + 15min bakken + 15 min bereidingstijd voor de frosting
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣
  • Koolhydraten: Voor 1 cupcake afgewerkt met 1/3de Ferrero = 1,5 koolhydraatporties (of koolhydraatruilwaardes)

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkommen
  • Spuitzak
  • Spuitmondje
  • Mixer
  • Papieren cupcakevormpjes
  • Cupcake bakvorm

Ingrediënten (voor 24 cupcakes)

Voor de cupcakes
  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 300 g Zùsto (of witte suiker)
  • 80 g cacaopoeder
  • Snuifje zout
  • 350 ml zonnebloem olie
  • 2 eieren
  • 180 g karnemelk
  • 2 tl vanille-extract
  • 24 Ferrero Rochers
Voor de frosting
  • 140 g zachte boter
  • 360 g Zùsto (of bloemsuiker)
  • 75 g melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 275 g Nutella
Voor de afwerking
  • 8 Ferrero's (indien je 1 Ferrero verkruimelt en gebruikt voor 3 cakejes) of 24 Ferrero's (indien je een hele Ferrero gebruikt per cakeje)

Instructies

Voor de cupcakes
  1. Meng alle droge ingrediënten (zelfrijzende bloem, zùsto of suiker, cacaopoeder en zout) door elkaar. Zet opzij.
  2. In een andere mengkom doe je alle vochtige ingrediënten (olie, eieren, karnemelk en vanille extract) en mix.
  3. Doe nu beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de vochtige terwijl je blijft mixen tot je een glad beslag krijgt.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Vul een papieren cupcakevormpje voor 2/3de met beslag en duw er een Ferrero in. De Ferrero zal nog wat uitsteken. Doe hier wat beslag over zodat de Ferrero niet meer zichtbaar is (je zal wel nog een 'bultje' zien). Als je het papieren vormpje vult tot de Ferrero geen bultje meer vertoont, zal je cakeje te groot worden of het beslag uitlopen.
  6. Bak de cakejes gedurende 12 à 15 min in de voorverwarmde oven.
  7. Laat de cakejes volledig afkoelen op een rooster.
Voor de frosting
  1. Meng eerst de melk met de Zùsto (zo lost de Zùsto in de melk op en voorkom je klontering).
  2. In een andere mengkom klop je de boter zacht en voeg hier het vanille extract aan toe.
  3. Vervolgens doe je de Nutella erbij. Mix verder.
  4. Als laatste voeg je de melk + Zùsto toe en mix tot een glad beslag.
  5. Doe het beslag in een spuitzak met spuitmondje.
  6. Als de cakejes volledig zijn afgekoeld, spuit je toefjes frosting op de cakejes.
Voor de afwerking
  1. Verkruimel 1 Ferrero om 3 cupcakes mee te versieren of gebruik 1 hele Ferrero per cupcake (naar wens).