Gezondere chocoladetaart

Ik ben voorzichtig: ik noem het een 'gezondere chocoladetaart'. Omdat ik niet wil beweren dat een taart nota bene gezond kan zijn. Maar dus...  wel het woord gezondere en chocolade in 1 zin, en dan nog naast elkaar. Sounds promising!? Dat is het ook! Deze taart bevat géén: boter, olie, suiker of bloem. Huh? Hoekanda? Ja, straf hè!? Ongelooflijk maar waar!

Gezondere chocoladetaart

Welke ingrediënten zitten er dan wél in? Ahaaaa... verrassend maar waar zit er courgette in. Hoe raar dit ook klinkt, je smaakt de courgette voor geen millimeter. Al ruik je hem wel wanneer de taart bakt, wat het mogelijk nog vreemder maakt 🙂 . De courgette maakt dat de taart net goed smeuïg is. Een heerlijke volle chocoladetaart zoals ze dus hoort te zijn. Initieel zat er 80 g suiker in, maar deze verving ik door Zùsto. Et voilà, zo krijg je een vele gezondere versie van een chocoladetaart. Dat is dus genieten zonder schuldgevoel. Wie had dat ooit gedacht! En wedden dat niemand je geheime ingrediënt kan raden?

Gezondere chocoladetaart

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30 min voorbereiding + 30 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣
  • Koolhydraten per portie: 12,5 g koolhydraten voor 1/8ste stuk taart

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Mixer
  • Garde
  • Rasp
  • Ronde taartvorm (+/- 22 cm)
  • Oven

Ingrediënten

  • 20 g cacaopoeder
  • 30 g amandelmeel
  • 80 g Zùsto (of kristalsuiker)
  • 200 g zwarte chocolade
  • 200 g geraspte courgette
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille extract

Instructies

  1. Hak de chocolade in kleine stukjes en smelt deze rustig in de microgolfoven (telkens 30s warmen, omroeren, weer 30s warmen... en ga zo door tot bijna alle stukjes gesmolten zijn. Wanneer er nog kleine stukjes inzitten roer dan door de chocolade tot alle overige chocolade ook helemaal gesmolten is). Zet apart.
  2. Vet een ronde taartvorm in (met een bakspray of vetstof) en warm de oven voor op 180°C.
  3. Schil en rasp de courgette (met een fijne rasp). Giet het vocht wat af en hou 200 g over. Zet apart.
  4. Splits de eieren en meng de eidooiers samen met de Zùsto (of suiker) en het vanille extract.
  5. Voeg bij het eimengsel het cacaopoeder en de helft van de courgetterasp.
  6. Voeg nu het amandelmeel en de gesmolten chocolade toe (hou 3 eetlepels chocolade over - dit zal dienen als afwerking).
  7. Doe er nu de rest van de courgette bij en meng goed.
  8. Klop de eiwitten tot stijve pieken en roer de opgeklopte eiwitten luchtig onder het beslag.
  9. Bak de taart gedurende 30 min in de voorverwarmde oven.
  10. Laat de taart volledig afkoelen en smeer nu de overige 3 eetlepels chocolade op de bovenkant van de taart.

Bron: Geïnspireerd op het recept van de Gateau au chocolat sans beurre et sans sucre van Hervé Cuisine.