Aaah september… als je kinderen hebt weet je dat dit een moment is om ze weer naar school te brengen :). You love it or you hate it! Want laten we eerlijk zijn, die schoolvakanties duren soms toch wat lang als je fulltime werkt en je opvang moet regelen gedurende twee maanden. Bij mij is het soms wat met een gemengd gevoel… want wat is het ook heerlijk om de kinderen langer in hun bed te laten liggen, en de ochtend minder gestrest te starten. Met een 10 (bijna 11!) jarige en een 8 jarige in huis, kan ik me wel veroorloven om thuis te werken als zij ook thuis zijn. Ze hangen enorm aan elkaar en houden zich bewonderenswaardig goed bezig.

Maar dus… ik wou eigenlijk de link leggen tussen september en deze koolhydraatarme granola bars 🙂 . Of je nu kinderen hebt of niet, of jij of je kinderen nu weer naar school moeten of niet, deze koolhydraatarme granola bars zijn gewoon héél lekker voor iedereen 🙂 .

Koolhydraatarme granola bars

Ze zijn super makkelijk te maken en je hebt er niet erg veel ingrediënten voor nodig. Vervang de noten uit de ingrediëntenlijst gerust door een andere soort moest je geen amandelen of hazelnoten in huis hebben. Let wel, in cashewnoten zitten beduidend meer koolhydraten dan in andere noten. Dus wil je voor een koolhydraatarm recept gaan, vermijd deze dan.

Door het gebruik van Zùsto als zoetstof (je hebt er ook helemaal niet veel van nodig), blijven deze granola bars heel erg laag in koolhydraten, nl 1,6 g voor een reep van 25 g. Heb je diabetes type 1, dan betekent dat dus een tussendoortje zonder insuline inspuiten (althans dat zou het voor mijn zoontje toch zijn. Ik weet niet hoe sterk jij eventueel reageert op deze kleine hoeveelheid koolhydraten).

Deze heerlijke koolhydraatarme Granola Bars vielen hier enorm in de smaak. En ik, ik neem er morgen eentje mee naar het werk!

Koolhydraatarme granola bars

Koolhydraatarme Granola Bars

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Glutenvrij
Lactosevrij
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 12 stuks
calorieën 133 kcal

Equipment

  • 1 Ovenschaal van 20×20 cm ongeveer
  • bakpapier
  • 2 Mengkommen

Ingrediënten
  

  • 75 g amandelen (ongezouten) bij voorkeur geroosterd (dat geeft meer smaak)
  • 75 g hazelnoten (ongezouten) bij voorkeur geroosterd (dat geeft meer smaak)
  • 30 g zonnebloempitten
  • 20 g kokosrasp
  • 40 g Zùsto
  • snuf grof zeezout
  • 70 g 100% pindakaas
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract

Instructies
 

  • Bekleed de ovenschaal met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C.
  • Hak de noten in stukjes (redelijk fijn), je zou ook een hakmachine kunnen gebruiken, maar pas dan op dat je ze niet verkruimeld.
  • Doe de noten samen met de zonnebloempitten, de kokosrasp, de Zùsto en het zout in een mengkom. Meng met een lepel.
  • Neem een andere mengkom. Klop hier het ei in los en voeg de pindakaas toe (is deze hard, warm de pindakaas dan héél kort op in de magnetron zodat deze wat lopender wordt). Klop met een garde tot een homogene massa en voeg er het vanille extract aan toe.
  • Voeg nu de natte ingrediënten bij de drogen en meng met een spatel tot je een kleverig geheel krijgt.
  • Stort uit op het bakpapier en druk stevig aan tot je een platte koek krijg van ongeveer 1,5 cm dikte.
  • Bak in de oven gedurende 12 à 15 min. tot de randen en de bovenkant goudbruin beginnen kleuren.
  • Laat volledig afkoelen en snij dan de grote koek in gelijke stukken.

Notities

Per 100 g koolhydraatarme granola bars (per portie van 25 g tussen haakjes)
Koolhydraten: 6,5 g (1,6 g)
Kcal: 532 (133)
Vet: 45,7 g (11,4 g)
Verz. vet: 7,5 g (1,9 g)
Vezels: 8,9 g (2,2 g)
Trefwoord Granola, Zùsto