Ik wou nog graag eens een koekjes maken zonder koolhydraten… Een koekje waar mijn zoontje (met diabetes) geen insuline voor hoeft in te spuiten. En zo’n koekje zijn deze Koolhydraatarme zachte amaretti koekjes! Ze zijn zo eenvoudig te maken, bevatten amper 1,5 g koolhydraten, zijn laag in verzadigd vet, glutenvrij én lactosevrij… Oh, en het belangrijkste: ze zijn over-heerlijk!

Als je een koekje koolhydraatarm wil maken, werk je best met één of ander notenmeel (in dit geval amandelmeel) en vervang je de suiker liefst door zoetstof (ik gebruikte Zùsto). Anders is het bijna onmogelijk om een koekje laag in koolhydraten te maken.

De koolhydraatarme zachte Amaretti koekjes zijn ietwat krokant langs de buitenkant en lekker zacht binnenin. Ze hebben een lichte marsepein smaak en zijn waanzinnig lekker! Zeg niet dat Tartes Yaya je niet gewaarschuwd heeft! De traditionele koekjes zijn normaal gebarsten aan de bovenkant en zoals je op de foto kan zijn, zijn de mijne dat niet… Geen idee hoe dat komt, maar ik maak me er niet te druk in (dus moet jij dat ook niet doen 🙂 ). De smaak zit er er boenk op! Dus ik zag geen nood om aan mijn recept te beginnen sleutelen 😉 .

Tip: De witte Zùsto aan de bovenkant trok er bij mij wel heel erg snel in… Dus wil je ze graag, zoals op de foto, serveren? Rol ze dan net voor je ze serveert even in de Zùsto. Maar ook zonder wit laagje zijn ze per-fect! Deze zullen hier nog vaak gemaakt worden (en dat zegt veel, want ik maak zelden 2x hetzelfde recept ;)).

Zachte Amaretti Koekjes zonder suiker

Koolhydraatarme zachte Amaretti koekjes

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Glutenvrij
Lactosevrij
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 27 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Italiaans
Porties 15 koekjes
calorieën 121 kcal

Equipment

  • bakplaat
  • bakpapier
  • 2 mengkommen

Ingrediënten
  

  • 2 eiwitten
  • snufje zout
  • 1 tl amandelextract
  • 250 g amandelmeel
  • 175 g Zùsto + extra voor de afwerking

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Klopt het eiwit stijf met het snufje zout. Als de eiwitten bijna stijf zijn, voeg er dan het amandelextract aan toe.
  • Meng in een andere mengkom het amandelmeel samen met de Zùsto.
  • Voeg de droge ingrediënten bij het opgeklopt eiwit. Meng tot een pasta (op het einde kan je je handen gebruiken om het laatste samen te 'kneden'). 
  • Rol balletjes van de pasta (30 g per balletje) met je handen. Druk ze een heel klein beetje plat en leg ze op de ovenplaat. 
  • Bak de koekjes gedurende 12 à 15 min. 
  • Laat ze volledig afkoelen op een rooster.
  • OPTIONEEL: (Voor de afwerking) Doe enkele eetlepels Zùsto in een diep bord en rol er de koekjes door.

Notities

Voedingswaarde per koekje (van 30g beslag)
Koolhydraten = 1,5 g
Kcal = 121
Vetten = 8,7 g
Verz. Vetten = 0,6 g
Eiwit = 3,8 g
Vezels = 3,5 g
Trefwoord amandelmeel, Amaretti, Koolhydraatarm, marsepein