Pompoenmousse taart

Nadat ik met jullie het recept van de Pumpkin spice kruiden deelde, kon deze Pompoenmousse taart natuurlijk niet achterblijven. De pompoenmousse taart heeft een heerlijk knapperige bodem van gecrushte speculaaskoekjes, een smeuïge tussenlaag van pompoenmousse en is afgewerkt met een stevige laag slagroom. Als ik je zeg dat het lijkt alsof je in een wolkje bijt is dat niet gelogen! Een wolkje boordevol smaak natuurlijk. Voor deze pompoenmousse taart moet je wel eerst pompoenpuree maken. Maar hoera, dat is eigenlijk héél eenvoudig én je hebt bijna geen afwas. Ja, soms zit het al eens mee... Het recept van de pompoenpuree vind je hier. Nog een belangrijk punt dat deze taart de hemel in prijst: Ze bevat weinig koolhydraten! Uiterst geschikt voor mensen met diabetes. Ik vervangde de suiker door Zùsto waardoor ik het aantal koolhydraten nog naar beneden haalde. Zùsto is een ideale suikervervanger: het bevat een lage glycemie waarde, laat geen nare smaak na en de verhouding voor het bakken is 1 op 1 (100g suiker = 100g Zùsto, hetgeen ervoor zorgt dat je voor de rest dus niets aan het recept moet aanpassen). Bovenop deze voordelen bevat Zùsto ook nog eens 75% minder caloriën... Als je nu nog niet overtuigd bent... !?  
Pompoenmousse taart

Algemeen

  • Bereidingstijd: 45 min bereidingstijd + min. 6u afkoelen in de koelkast
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣

Benodigdheden

  • Ronde taartvorm
  • Mengkommen
  • Mixer
  • Maatbeker
  • Spatel
  • Zeef
  • Hakmolen

Ingrediënten

Voor de bodem/korst
  • 300 g speculaas koekjes
  • 140 g gesmolten boter
Voor de pompoenmousse
  • 240 ml volle room (koud)
  • 115 g roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
  • 50 g Zùsto (of lichtbruine suiker)
  • 120 g pompoenpuree (zie recept hier)
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl pumpkin spice (Indien je dit niet vindt, zie pumpkin spice kruiden)
Voor de slagroom
  • 200 ml volle room
  • 2 à 3 el Zùsto of poedersuiker (naar smaak)
  • 1 tl vanille extract
Voor de afwerking
  • 1 tl kaneel
  • 1 el cacaopoeder

Instructies

Voor de bodem & korst
  1. Vet een ronde taartvorm in met boter en besprenkel met bloem.
  2. Smelt de boter in de microgolfoven.
  3. Crush de speculaasjes met een hakmolen/blender tot kruimels.
  4. Meng de speculaas kruimels met de gesmolten boter.
  5. Druk de speculaas mix in de taartvorm en zorg ook dat je rond om rond een opstaande korst krijgt. Dit gaat het makkelijkst met de hand.
Voor de pompoenmousse
  1. Mix de volle room tot stijve pieken en zet even opzij.
  2. In een andere mengkom mix je de roomkaas zacht.
  3. Doe er vervolgens de suiker, de pompoenpuree, het vanille extract en de pumpkin spice kruiden bij en mix verder tot je een glad en egaal beslag krijgt.
  4. Schep de opgeklopte room luchtig onder het roomkaas beslag.
  5. Stort het beslag uit op de bodem en strijk glad.
  6. Dek de taart af met vershoudsfolie en zet hem voor minstens 6u (of gedurende de nacht) in de koelkast om verder op te stijven.
Voor de slagroom en afwerking
  1. Klop de room op en wanneer die half stijf is voeg je er de Zùsto (of poedersuiker) en het vanille extract aan toe.
  2. Klop verder op tot je stevige pieken krijgt.
  3. Smeer de slagroom over het pompoenbeslag.
  4. In een potje voeg je 1 el cacaopoeder samen met de kaneel. Breng dit gelijkmatig aan op de bovenkant van de taart (een zeef is hier handig).
  5. Laat verder opstijven in de koelkast.

Bron: Recept geïnspireerd op dat van de no bake pumpkin mousse pie van Handle The Heat