Aangezien de Sint alvast onderweg is met zijn stoomboot, was het hoogtijd om nog eens de speculaas-toer op te gaan. Je vindt hier op mijn blog al een recept voor Speculaas. Maar deze keer ging ik voor Suikervrije speculaas. Ik maakte het recept ook ei-vrij (een vegan speculaas werd het dus) en stond versteld van mijn eigen creatie 🙂 .

De suikervrije speculaas ziet er dan niet zo donker uit als de klassieke variant, maar dat komt omdat ik geen donkerbruine suiker gebruikte. In plaats daarvan koos ik voor Zùsto. Hetgeen een suikervervanger is van de witte suiker. Niet getreurd, want ondanks dat er geen bruine suiker in de speculaas te bespeuren valt, moet dit koekje ab-so-luut niet onderdoen voor zijn suiker-volle vrienden. Integendeel! Deze is echt abnormaal lekker!

Suikervrije speculaas
Suikervrije Speculaas

Suikervrije speculaas

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Lactosevrij
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 30 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 16 koekjes
calorieën 99 kcal

Equipment

  • 1 Mengkom
  • Vershoudfolie
  • Deegrol
  • uitsteekvormpje optioneel

Ingrediënten
  

  • 150 g patisseriebloem
  • 50 g amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 30 g amandelschilfers
  • 80 g Zùsto
  • 2 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 70 g harde margarine (lactosevrij)
  • 20 g ongezoete amandelmelk (of andere melk naar voorkeur)

Instructies
 

  • Doe alle droge ingrediënten in een mengkom (patisseriebloem, amandelmeel, bakpoeder, amandelschilfers, Zùsto, speculaaskruiden en zout). Meng met een lepel.
  • Doe er de margarine in stukjes bij en begin voeg er de amandelmelk bij.
  • Kneed met je handen tot een stevige bal. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en leg een nacht in de koelkast.
  • Leg het deeg gedurende 10 min uit de koelkast. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kneed het deeg nog even met je handen zodat het wat malser wordt.
  • Bestuif het aanrecht en de deegrol overvloedig met bloem. Rol het deeg uit tot ongeveer een halve cm dikte en steek er vormpjes uit (+/- 25 g deeg). Heb je geen vormpje? Snij er dan vierkantjes uit met een pizzasnijder of mes.
  • Leg de koekjes op de bakplaat en laat ze 10 à 15 min bakken tot ze goudbruin kleuren.

Notities

Voedingswaarde per 100 g gebakken koekje (of per 25 g ongebakken deeg)
Koolhydraten: 31 g (7,1 g)
Kcal: 431 (99)
Vet: 27,1 g (6,2 g)
Verz Vet: 6,9 g (1,6 g)
Eiwit: 8,8 g (2,0 g)
Vezels: 7,3 g (1,7 g)
Trefwoord lactosevrij, sinterklaas, Speculaas, speculoos, suikervrij, Zùsto