Suikervrije Spritsen

Zoals mijn trouwe Instragram volgers misschien al hebben begrepen, werd mijn zoontje begin augustus gehospitaliseerd met de diagnose van Diabetes Type 1. Ik ga niet verder in detail treden over de behandeling of de verschillen tussen type 1 en type 2 want daarvoor kan je terecht bij mijn trouwe vriend Google 🙂 . Wel kan ik je verklappen dat er een groot verschil is tussen deze twee types en dat type 1 een complexe boel is. Een strikt dieet is bij Type 1 ook niet nodig al is gezonde voeding aan te raden, maar dat is voor iedereen het geval natuurlijk. Wat wel te vermijden is zijn snelle suikers, want zelfs de insuline heeft het hier moeilijk mee.

En daar sta je dan... met je blog vol suikers...

Maar toen werd ik 3 weken later door Zùsto, een revolutionaire suikervervanger, gecontacteerd. Ik was helemaal in de wolken want uiteraard ging ik al te rade bij andere bloggers over mogelijke suikervervangers. Ook zij kwamen met Zùsto op de proppen (want zij hadden het al uitvoerig getest en goed bevonden).

Toen ik een staal kreeg opgestuurd stond ik te popelen om ermee aan de slag te gaan! Ik kon het eigenlijk niet goed geloven, het klonk allemaal te mooi om waar te zijn. Eerlijk is eerlijk, ik ging er stiekem vanuit dat ook deze zoetstof een nare smaak zou hebben. Ja ik ben zo iemand die verschillen proeft tussen waters en mij kunnen ze niet foppen door stiekem een ienieminie beetje koriander door mijn eten te draaien want ik zal het geproefd hebben. Maar toen ik met mijn gevoelige smaakpapillen van deze koekjes proefde wachtte ik... en wachtte ik... en wachtte ik... Nope! Geen nare smaak!

Suikervrije spritsen

Wat voor mij persoonlijk de grootste troeven zijn van Zùsto in vergelijking met andere suikervervangers?

  • 1:1 gewicht (100 g Zùsto = 100 g suiker) - i-de-aal om te bakken dus
  • geen nare (na)smaak - in tegenstelling tot zowat ALLE andere suikervervangers
  • kan/mag verwarmd worden - ik val in herhaling maar toch nog eens: i-de-aal om te bakken dus
  • geen darmklachten achteraf - eveneens in tegenstelling tot vele andere suikervervangers
  • Oh ja 75 % minder caloriën dan gewone suiker - dat maakt hun slogan zeer accuraat 'More pleasure, less guilt' (wat wil je nog meer!?)

Waarom spritskoeken? Omdat zoonlief ze uitkoos en omdat ik ze zo maakte dat 1 koekje exact 1 koolhydraatportie was (goed als een snackje binnen de 2u na zijn maaltijd, ik bespaar jullie een meer uitgebreide uitleg 🙂 ).

De spritskoeken waren een succes! Mijn zoontje wou ze mee naar school nemen en mijn dochter liet haar favoriete Paw Patrol koek links liggen en koos overtuigd voor de sprits (tot mijn man en ik er ook van begonnen te eten en ze plotsklaps op waren 🙂 ). Wees gerust, dit is niet het einde van mijn Zùsto verhaal, maar nog maar het begin...

Suikervrije Spritsen

Algemeen

  • Bereidingstijd: 20 min + 15 min bakken
  • Moeilijkheidsgraad: ♣ ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣
  • Koolhydraten: 1 koekje van +/- 22g = 12,5 g 

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Bakpapier
  • Ovenplaat
  • Mengkommen
  • Spatel
  • Spuitzak
  • Spuitmondje (gekarteld)

Ingrediënten

  • 150 g boter (kamertemperatuur)
  • 25 g ei (dit is minder dan 1 ei)
  • 200 g patisseriebloem (gezeefd)
  • 100 g Zùsto (of suiker) --> kan je hier bestellen
  • 1 tl vanille extract
  • Snufje zout
  • 60 g chocolade (puur of melk, naar keuze)

 

Instructies

  1. Bekleed een ovenplaat met bakpapier en warm de oven voor op 175°C.
  2. Mix de boter zacht met de Zùsto, het vanille extract en het zout.
  3. Klop het ei los en voeg 25 g toe aan het boterbeslag.
  4. Doe er vervolgens de gezeefde patisseriebloem bij en mix tot een glad beslag.
  5. Doe het beslag in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
  6. Spuit rondjes of slingers (zoals op mijn foto) op het bakpapier.
  7. Bak ze gedurende 12 à 15 min in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.
  8. Laat ze volledig afkoelen op een rooster.
  9. Smelt de chocolade in de microgolfoven (doe dit geleidelijk: eerst 30s opwarmen, roeren, opnieuw 30s opwarmen, en herhaal dit tot alles gesmolten is).
  10. Dompel de koekjes half in de chocolade en leg ze opnieuw op het bakpapier om ze te laten drogen/harden.