Wortel bliss balls

Eigenlijk zou dit recept 'wortel energieballetjes' moeten noemen. Maar hoe raar klinkt dat!? Hebben jullie al gehoord van energy balls of bliss balls? Nee? Het is een heuse hype in healthy powerfood land. Van Rens Kroes tot Donna Hay, iedereen maakt ze! Maar wat zijn ze dan? Wel, het woord verraadt het al een beetje: 'energy balls' geven je energie. Ze zijn meestal gemaakt op basis van dadels (of andere gedroogde vruchten) en noten. Dus kleine energie bommetjes zeg maar.

Wortel bliss balls

Doordat ze enkel gezoet zijn met natuurlijke suikers (dadels voornamelijk) worden ze vaak verpakt als het perfecte gezonde tussendoortje. Of het echt zo guilt-free is...? Dat moet je dan weer met een korrel zout nemen. Dadels zijn een suikerbom. In 1,5 medjooldadel zitten evenveel suikers als in een boterham. Maar uiteraard zitten er in dadels ook vitaminen en vezels. Deze zorgen er ook voor dat de suiker een buffer krijgt en dus minder snel in het bloed worden opgenomen.

Noten, dadels en amandelmeel zijn uiteraard ook zeer calorierijk. Ze bevatten wel gezonde vetten, maar dus evengoed hier geldt de boodschap: alles met mate ;).

Wortel bliss balls

Algemeen

  • Bereidingstijd: 30 min voorbereiding
  • Moeilijkheidsgraad: ♣
  • Vinden van ingrediënten: ♣ ♣ ♣
  • Koolhydraten per portie: 6,5 g koolhydraten (= 1/2 KHP) per balletje van 20 g (gewogen zonder de nootjes errond)

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Mengkom
  • Mixer
  • Ronde springvorm (+/- 24 cm)
  • Oven

Ingrediënten (20 stuks)

  • 200 g pecannoten
  • 200 g medjooldadels
  • 60 g fijngeraspte wortel
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 65 g amandelmeel

Instructies

  1. Maal 80 g pecannoten fijn en zet apart.
  2. Doe de dadels samen met de fijngeraspte wortel, speculaaskruiden, 120g pecannoten en amandelmeel in een foodprocessor en maal fijn.
  3. Rol balletjes tussen je handen (als je balletjes rolt van 20 g dan zijn deze 1/2 KHP) en rol ze erna door de verkruimelde pecannoten.
  4. Leg ze in de koelkast of steek ze in de diepvriezer (dan blijven ze langer goed.) In de koelkast kan je ze een week bewaren.
  5.  

Bron: Geïnspireerd op het recept van de Carrot Cake Bliss Balls van Donna Hay.