In de vakantie mijmerde ik terug naar mijn lagereschool tijden. Ik at dan al eens zo’n zachte grany koek. Toen ik de voedingswaarde ervan in de supermarkt even nakeek, viel mijn mond open. Wat ik voordien aanschouwde als een betere keuze koek, was dat helemaal niet. Per koek bevatten de originele 19 g koolhydraten waarvan 11 g suikers… Dat kon ik wel beter! En zo maakte ik deze zachte mueslikoeken met slechts 8,5 g koolhydraten waarvan 3 g suikers per koek (en mijn koeken zijn groter dan de originele 🙂 ).

Het was geen gemakkelijke opgave om het recept goed te krijgen. Bij de eerste poging vielen mijn zachte mueslikoeken uit elkaar en waren ze te hard. Poging 2 voegde ik er volkorenbloem en een eitje aan toe, maar de koek was te droog. Bij poging 3 behield ik het ei en verving ik de volkorenbloem door amandelmeel (het vet van het notenmeel zorgt ervoor dat de koek niet te droog is). Die laatste poging was een schot in de roos! Zo blij met het resultaat! De koekjes zijn ook helemaal glutenvrij en lactosevrij.

Laat je écht niet misleiden door het ingrediëntenlijstje. Er staan wat ingrediënten op die voor sommigen misschien een afknapper zouden kunnen zijn (pindakaas, kokosrasp, amandelmeel), deze zijn zodanig subtiel van smaak dat het te verwaarlozen valt. Het maakt het geheel gewoon helemaal af!

Hoe ik die koolhydraten zo drastisch kon verlagen tov de originele koek? Door ipv suiker voor Zùsto te kiezen. Ook door het gebruik van de kokosrasp en het amandelmeel zijn de koolhydraten beperkt gebleven. Een absolute must try als je het mij vraagt!

Zachte mueslikoeken

Zachte mueslikoeken

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Glutenvrij
Lactosevrij
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 27 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 11 koekjes
calorieën 181 kcal

Equipment

  • Blender
  • Mengkommen
  • bakpapier
  • Ovenplaat

Ingrediënten
  

  • 50 g kokosolie gesmolten
  • 1 tl vanille extract 50
  • 80 g (glutenvrije) havermout
  • 30 g amandelmeel
  • 30 g kokosrasp
  • 55 g Zùsto
  • snufje kaneel
  • snufje zout
  • 50 g noten (mengeling – neem er bij voorkeur zonder cashewnoten als je op de kh wil letten) fijngehakt
  • 50 g rozijnen
  • 50 g pindakaas
  • 1 ei

Instructies
 

  • Smelt de kokosolie op laag wattage in de magnetron (enkele seconden maar) en voeg er het vanille extract bij. Zet opzij.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de havermout in de blender en blend heel heel even zodat de meeste havermout gebroken is.
  • Stort de havermout in een mengkom en doe er de andere droge ingrediënten bij: amandelmeel, kokosrasp, Zùsto, zout en kaneel. Meng met een lepel.
  • Schep er de fijngehakte noten en de rozijnen onder.
  • Giet er de gesmolten kokosolie over en voeg de pindakaas toe.
  • Klop het eitje los in een kommetje en schep ook als laatste dit onder het beslag.
  • Kneed met je handen langwerpige balletjes (die je een beetje platdrukt) van 40 g en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de koekjes gedurende +/-12 min in de voorverwarmde oven tot de randen goudbruin kleuren.

Notities

Per beslag van 40 g
Koolhydraten : 8,5 g
Kcal : 181
Vetten : 13,2 g
Verz vetten : 6,2 g
Eiwit : 4,4 g
Vezels : 2,8 g
Trefwoord glutenvrij, havermout, lactosevrij, muesli, Zùsto